Blic

Šest vladika tražihitan Sabor i stav SPC o Kosovu

Šest vladika Srpske pravoslavn­e crkve zatražilo je od Sinoda da zakaže Sabor SPC, saznaje “Blic”. Episkopi zahtevaju zasedanje kako bi se Crkva odredila i zauzela jedinstven stav o kosovskom rešenju.

- željka jevtiĆ

Prema saznanjima “Blica”, episkopi su zahteve upućivali u poslednja dva meseca, međutim, Sinod nijednom od vladika nije konkretno odgovorio - ni da li će biti Sabora, niti zašto se ne zakazuje zasedanje. Izvor “Blica” iz Patrijarši­je navodi da su vladike, članovi Sinoda, na dopise za sazivanje Sabora odgovarali kratko sa “zahtev je evidentira­n” ili “uzet u razmatranj­e”.

Zahtev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivan­jem Apela za Kosovo i Metohiju, a na koji su svoj paraf stavile i pojedine vladike i sveštenstv­o. Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen.

- Zahtev za održavanje Sabora nije ni za ni protiv predsednik­a Vučića i bilo bi pogrešno da se to tako tumači. Održavanje Sabora je prirodan sled, odgovoran odnos i odgovor na situaciju u kojoj se nalaze narod i država. Kosovsko pitanje ulazi u svoju završnu fazu i neophodno je da se Crkva odredi prema događajima. Crkva mora jedinstven­o da kaže koja je to granica do koje idemo, da pruži saborski odgovor na poziv predsednik­a za unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju. Ovo jeste istorijski period i mora da postoji i takav stav Crkve o najvećem problemu, koji će biti poznat narodu i državi kaže jedan od vladika.

Kako dodaje, da se održava redovno jesenje zasedanje Sabora, a kako je to ranije bila praksa, ne bi ni došlo do upućivanja zahteva. “Blic” je razgovarao i sa dvojicom vladika koji nisu u grupi koja je zatražila Sabor. Njihov stav blizak je mišljenju episkopa koji su se obratili Sinodu. - Činjenica je da dok nema jedinstven­og, saborskog stava, vladike nastupaju po svojoj volji i savesti. Tako imamo i potpise na Apel, ali tako smo imali i istupanje mitroplita koje je izazvalo različite reakcije u javnosti, nepotrebne Crkvi. Crkvi nije potrebna politizaci­ja - kaže vladika čija je eparhija na prostoru Srbije.

Za sada Crkvom kruži nekoliko verzija zašto se odlaže i ne zakazuje Sabor iako svi događaji govore u prilog zasedanju. Prema jednom tumačenju, Sinod i patrijarh pokušavaju da izbegnu raspravu o Crkvi, njenom odnosu ka državi, vlasti i briselskom sporazumu. Do polemike među vladikama bi gotovo sigurno došlo, ali to ne znači i da ne bi okončali Sabor jedinstven­im stavom. Prema drugom tumačenju, dešavanja u Crkvi na ovaj neočekivan­i nivo podigao je vladika bački Irinej, za koga je odavno poznato da želi tron SPC. Zagovornic­i ovakvog stava, a koji su u većini, smatraju da episkop bački diktira stav Sinoda i na ovaj način želi vlastima da pošalje poruku da je on taj koji ima moć da kontroliše Crkvu. Jedan od vladika koji je potpisao Apel za KiM, a koji je izvorno inicijativ­a Demokratsk­e stranke Srbije, kaže da činjenica da je potpisao inicijativ­u o Kosovu, a koja je krenula od neke

stranke ne znači i uplitanje u politiku ili podršku toj partiji.

- Apel jeste prvi potpisao mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije (Jeftić) i oni su obavestili ostale episkope. Odgovor zašto potpisati je jednostava­n - u ovom trenutku postoji samo ta inicijativ­a vezana Kosovo i ne posmatra je niko od nas kao stranačku. Smatram da što više ljudi potpiše Apel, on će biti manje stranački, a više narodni - kaže vladika koji je zamolio da mu ne pominjemo ime.

 ??  ??
 ??  ?? crkvom kruži nekoliko verzija zašto se odlaže i ne zakazuje sabor
crkvom kruži nekoliko verzija zašto se odlaže i ne zakazuje sabor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia