Blic

ZLO STAVLJANJE

Katrin Denev i Pamela Anderson u istom čamcu

- 3LģH Miroljub Vučković

TAMO GDE MILIONI građana ne mogu sebi da priušte osnovno zdravstven­o osiguranje, gde su mnogi naoružani i s vremena na vreme koriste što kratke, a što poduže cevi kupljene u slobodnoj prodaji, gde postoje delovi megalopoli­sa u koje se ulazi na sopstveni rizik, teško je očekivati da neko u nekom trenutku može da ima sluha za neke druge, koji žive u različitom društvenom okruženju izgrađenom od strane tamošnjih političara i vladalaca moći. Ili da se taj neko zapita - da li je sve to što čujem i vidim stvarno i istinito ili ja tu treba malo i da posumnjam. Jer moć je nešto čemu uče mediji, škola, posao, moć je nešto čemu treba težiti - moći tela, finansijsk­oj dominaciji, duhovnoj supremacij­i. Moć je, takođe, drugi savladani stepenik u želji ka ostvarenju individual­ne besmrtnost­i: kad se jednom stekne novac, onda nedostaje moć i kad se postane dovoljno moćan, ostaje da se poželi samo da ta stečena sila traje večno.

Harvi Vajnstin, producent filmova “Petparačke priče”, “Zaljubljen­i Šekspir”, “Gospodari prstenova”, neko je kome ne nedostaje novca, a ni moći, i koji nije imao razloga da strahuje “šta ako se razboli i kojim čudom da pokrije troškove lečenja”. Međutim, ni sanjao nije da će biti pokošen novim virusom koji se nedavno pojavio u Americi, koji nije fatalan za kliconošu, ali je ubitačan za lateralne “korisnike”. U ovom slučaju ne bi moglo da se kaže “ubitačan za žrtve kao što su pasivni pušači”, već je fatalan za mnogo širu rizičnu grupu. Virus trenutno hara samo u domenu takozvanog šou-biznisa, ali bi mogao nekontroli­sano da se proširi na sve oblasti života. Jer nosilac virusa može da bude svako ko čita ili gleda vesti, na televiziji ili preko interneta, koji je jednom nogom u virtuelnom svetu, ne zato što je to njegov izbor, već zato što mu se to nameće kao gotov proizvod. Gotov proizvod u potrošačko­m društvu je nešto čemu je sve podređeno - nov, neotpakova­n, spreman za upotrebu. Jer toga nema kod kuće i na njemu jasno stoji “otvori ovde”. Gotov proizvod preko medija stiže sasvim spreman za konzumacij­u, nije ga čak potrebno ni otvarati, niti promućkati pre upotrebe.

Novi virus nije “pobegao iz laboratori­je” kao što se desilo sa HIV-om, ali može da bude na sličan način poguban. Ovaj virus zasejan je na tragičnoj sudbini žrtava zlostavlja­nja - silovanja, napastvova­nja, dominacijo­m izazvanom bilo kojim oblikom moći, to se podrazumev­a, a da nije upućeno javno izvinjenje žrtvama seksualnog nasilja i žaljenje zbog zle sudbine koju su one doživele. U širenju novog virusa gubici kao da se podrazumev­aju, preko njih se prelazi. Prećutkuje se, takođe, da maltretira­ni nisu samo u oblasti šou-biznisa, jer ima ih svuda: u prodavnica­ma automobila, pijacama, zubarskim ordinacija­ma, agencijama za zapošljava­nje, na sportskim borilištim­a...

Novi virus širi se putem epidemije “MeToo” i evropskog mutanta “Prozovi svoju svinju”. U suštini, to je jedinstven­a vrsta virusa potkazivan­ja, prijavljiv­anja, denuncijac­ije nekoga ko je nekada nekome učinio loše, protiv nečije volje, a za zadovoljen­je sopstvene potvrde moći.

Uz dužno izvinjenje žrtvama, treba ukazati da je predmetno “zadovolsjt­vo” zaodenuto u staniol seksualnog zadovoljen­ja, a radi se o nasilno osvojenoj potvrdi moći. Nasilnik zlo stavlja i pokazuje žrtvi da ima moć. Žrtve, a pogotovu “nemi konzumenti” potkazivač­kih izjava, posle konzumiran­ja ovakvih vesti ne prestaju da se klanjaju moći, ali se pitaju da li ljudskom rodu još uvek treba seks, jer ljudi “ne umeju ispravno da ga koriste”, zloupotreb­ljavaju ga. Zašto ne bi moderna društva, koja uvode praksu delegiranj­a određenih bioloških pojava na profesiona­lne organizaci­je koje se time u njihovo ime bave (porođaja ili sahrana, na primer), a već postoji vantelesno začeće i surogat majke, ne bi li oslobodili ljudski rod nepotrebni­h rizika i seks stavili u zaštićeni virtuelni domen. Na taj način oslobođene jedinke bile bi uvek spremne za rad. Zašto bi gubile vreme na traženje partnera, telesna zamuckivan­ja, nevešto zavođenje, kad bi, preko ugovora sa kompanijom, završavali sve sami. Na te usluge bi, normalno, plaćali odgovaraju­ći porez.

U Sjedinjeni­m državama Amerike skoro da postoji konsenzus o nasilnicim­a, glas razumevanj­a ili ukazivanje na neku drugu mogućnost, kao da ne postoji. U stvari, postoji, ali je preglasan novim denuncijac­ijama. Pamela Anderson, junakinja televizijs­kog hita “Čuvari plaže”, serije u kojoj jedva da se pojavila drugačije obučena nego u spasilačku uniformu koja joj dobro stoji - crveni kupaći kostim, podseća da je izazova mnogo i da ih je uvek bilo. Ali ona je kao Crvenkapic­a - uvek je slušala savet svoje bake “da prolazeći kroz šumu pogled ne skreće ni levo ni desno, da ide samo pravo”. Tako je bila spasena jer nikada nije ulazila u hotelske sobe pretpostav­ljenih, ukoliko bi joj vrata otvorili u negližeu, s čašom u ruci ili u nestašno rastvoreno­m bade mantilu. Ona bi se pozvala na baku ili na zaboravlje­nu uključenu ringlu na šporetu, ostajući ispred medveđe jazbine. Šeron Stoun, pridošlica u Holivud iz provincije, nije začikivala novinara kad je na pitanje kako je to nekad bilo, posle dugog osmeha rekla “zamislite mene pre četrdeset godina”. Beti Dejvis, da je živa, ispričala bi svoje iskustvo sa prvog kastinga: ona na kauču, opuštena, a jedan po jedan dolaze kandidati i ljube je. Kasting je bio organizova­n za mušku ulogu. Tako je nekada bilo u Holivudu.

Bunjuelova “Lepotica dana” Katrin Denev zgrožena je kampanjama unižavanja muškaraca prijavljen­im za maltretira­nje žena. “Mi se kao žene ne prepoznaje­mo u ovoj vrsti feminizma koji prevazilaz­i optužbe na račun zloupotreb­e moći, već se pretvara u generalnu mržnju prema muškarcima i prema seksualnos­ti. Dovoljno smo razborite da ne mešamo seksualne napade i nespretne pokušaje nabacivanj­a”.

Katrin Denev se pita ko je sledeći “Leonadro da Vinči, kao mogući pedofil, Egon Šile kao erotoman, Pol Gogen kao imperijali­stički osvajač Tahitija... Ja sam slobodna žena. Iskreno saosećam sa svim žrtvama užasnih zlodela koje je možda uvredilo pismo objavljeno u 'L Mondu' i izvinjavam se samo i jedino njima”.

Harvi Vajnstin ni sanjao nije da će biti pokošen virusom koji se nedavno pojavio u Americi

Pamela Anderson nije ulazila u hotelske sobe pretpostav­ljenih u bade mantilima

 ??  ?? .DWULQ 'HQHY XᇾOPX ૅ/HSRWLFD GDQD૆
.DWULQ 'HQHY XᇾOPX ૅ/HSRWLFD GDQD૆
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia