Blic

Operacija ili nova pauza

Našem teniseru ostaje i opcija sa krvnom terapijom, koju je koristio Rafa Nadal. Zasad ostaje da se bivši prvi igrač na teren vraća 8. marta u Indijan Velsu.

- Aleksandar pijevac Godina XXII, broj 7523 - 24.1.2018 .... 417.0c9e.2n0a13.5

Stisni zube i igraj! Novak Đoković sebi nije ostavio opciju da se ne pojavi na Australija­n openu jer jednostavn­o to nije njegov stil. Šestostruk­i šampion Melburna se borio sa povredom lakta, vrućinom i teškim nogama, ali je dugačka pauza ipak ostavila traga na njegovoj igri.

Prvi grend slem u 2018. nije nam puno otkrio o Novakovom stanju. I vrapcima je jasno da Đoković na iskustvo i sa jednom rukom može da pobedi Monfisa i Vinolasa. Međutim, sa vremenom provedenim na terenu i umornim telom naš teniser nije uspeo da se izbori sa prvom ozbiljnijo­m pretnjom. Daleko od toga da je Hjeon Čung na nivou Federera ili Nadala, ali je Korejac pritiskao i pritiskao sve dok Novak nije shvatio da više ne može.

Bol u laktu je uzeo danak i Đoković je protiv Čunga osvojio samo 65 odsto poena na prvi servis (80 odsto protiv Vinolasa) i skromnih 39 odsto na drugi servis (50 odsto). To je daleko slabije od njegovog proseka u 2016. godini, poslednjoj koju je odigrao potpuno zdrav. Takođe, Novak je napravio 24 duple servis greške, šest po meču, dok je njegov prosek u 2016. bio 2,3 po meču.

Jasno je da bez servisa nije mogao puno da uradi u Australiji, a posle poraza od Čunga, Đoković je bio prilično umeren u izjavama.

- Okupiću svoj tim da vidimo u kakvom je stanju moje telo. Onda ćemo odlučiti - rekao je bivši prvi teniser sveta.

Stručnjaci su između redova pročitali da Novak možda razmišlja o operaciji lakta, odnosno o opciji koju je odbacio pre pola godine.

- Oporavak bez operacije nije doneo rezultate, ali pitanje je i da li će hirurški put biti bolje rešenje. Garancija nema! Siguran sam da bi se Novak odlučio za operaciju pre šest meseci da je verovao u takvo rešenje - izjavio je ekspert za sportsku medicinu, doktor Piter Brukner.

Kao rezervna opcija postoji i takozvana krvna terapija koju je koristio Rafael Nadal da bi se brže oporavio. Sportistim­a se uzima krv iz koje se izvade najbolji delovi, najbolje ćelije. Nakon toga krv se ubrizgava u povređeni deo tela i na taj način se ubrzava oporavak.

- Još nije dokazano da krvna terapija stvarno ubrzava regeneraci­ju organizma. Povreda tetiva je jedan od najvećih izazova u medicini. Jednom kada strada, retko se vraća u stanje pre povrede. Siguran sam da Novak ima najbolje doktore, ali i pored toga nije uspeo da se oporavi - dodao je Brukner.

U svakom slučaju, prvo bi trebalo da sačekamo da se utisci slegnu pre nego Đoković objavi naredni korak u karijeri. Operacija, nova pauza, krvna terapija... Sve opcije su na stolu, a šta god da odluči, svakako mu neće biti lako. Zasad ostaje da će se Novak početkom marta pojaviti u Indijan Velsu. ■ da se ĐokoviĆ nije oporavio od povrede lakta Nemanja Bjelica je sa 18 poena i devet skokova pomogao Minesoti da pobedi LA Kliperse sa 126:118 za koje je Miloš Teodosić postigao 15 koševa.

 ??  ?? u melburnu je bilo oČigledno Šarlot - Sakramento 112:107 (Bogdanović 10 /2-2, 1-6, 2-4/, 7as, 2sk)
Atlanta - Juta
Memfis - Filadelfij­a
Nju Orleans - Čikago
2pr.
Hjuston - Majami 99:90 Milvoki - Finiks 109:105 Dalas - Vašington 98:75 Denver -...
u melburnu je bilo oČigledno Šarlot - Sakramento 112:107 (Bogdanović 10 /2-2, 1-6, 2-4/, 7as, 2sk) Atlanta - Juta Memfis - Filadelfij­a Nju Orleans - Čikago 2pr. Hjuston - Majami 99:90 Milvoki - Finiks 109:105 Dalas - Vašington 98:75 Denver -...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia