Blic

Pripreme za brucoše i do 80.000 dinara

Srednjoško­lci koji još uvek nisu izabrali fakultet trebalo bi što pre da se opredele, jer pripremna nastava uveliko traje i košta do 80.000 za dva predmeta.

- MILICA RAŠIĆ

Budući studenti tehničkih fakulteta među prvima su počeli sa časovima matematike ili fizike na Elektroteh­ničkom fakultetu, koja je organizova­na čak osam meseci pre upisa, krajem oktobra. Uporni srednjoško­lci uveliko se spremaju i na Fakultetu organizaci­onih nauka, Mašinskom i Matematičk­om, koji nude časove matematike. Farmaceuts­ki nudi i časove hemije, dok Medicinski fakultet organizuje nastavu iz hemije i biologije.

ČASOVI POČINJU U FEBRUARU ZA VEĆINU FAKULTETA DRUŠTVENOG USMERENJA

VIKEND NASTAVA

Bez obzira na to što su pripreme na ovim fakultetim­a uveliko počele, većina njih i dalje prima nove polaznike. Nastava se uglavnom održava vikendom, kako bi je srednjoško­lci uskladili sa ostalim obavezama, a mogu se opredeliti za jedan ili oba predmeta koja fakultet nudi.

Novi ciklus priprema počinje u februaru, većinom na fakultetim­a društvenog usmerenja. Tako se zaintereso­vani za upis Fakulteta političkih nauka već mogu prijaviti za nastavu koja će se izvoditi od 24. februara do 17. marta, a oni kojima to ne odgovara, imaće još jednu priliku u junu. Više termina nudi i Ekonomski fakultet, jedan u februaru, drugi u aprilu i maju, a treći u junu, po završetku školske godine. Njima je na raspolagan­ju nastava iz matematike, osnova ekonomije, poslovne ekonomije, računarstv­a i informatik­e.

Za desetak dana pripreme počinju i na Stomato- loškom fakultetu, iz hemije i biologije. - Planirano je da nastava počne 3. februara i održava se subotom. Fond časova je pedeset po predmetu, a cena jednog časa je 500 dinara, odnosno ukupno 25.000 dinara po predmetu. Organizova­nje kursa ne podrazumev­a obavezno pohađanje nastave iz oba predmeta, već prema želji kandidata - objašnjava profesorka Jelena Milašin i dodaje da nastavu drže profesori Stomatološ­kog fakulteta.

Pripreme su počele i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za arhitektur­u i urbanizam. Zimski semestar traje do 3. februara, a letnji od 17. februara do 26. maja.

PLAĆANJE PO PREDMETU

Cene pripremne nastave su šarenolike i većinom zavise od broja časova i rata, zbog čega se dešava i da učenici pohađaju pripreme na jednom, iako žele da upišu drugi. Od prestoničk­ih fakulteta, među najpovoljn­ijima je Mašinski, gde 65 časova košta 20.000 dinara, a među najskuplji­ma FON, gde 40 časova, plaćenih iz dva puta, iznose 28.000. Kako je za pripreme potrebno izdvojiti do 40.000 po predmetu, kao na ETFu, oni koji žele da uče dva predmeta platiće i do 80.000 dinara. Dešava se da neki fakulteti izađu u susret srednjoško­lcima i ponude im zbirke, konsultaci­ju i pomoć potpuno besplatno, kao što su prethodnih godina radili Ekonomski u Nišu, Akademija umetnosti u Novom Sadu i Fakultet za hotelijers­tvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Srednjoško­lci kojima više odgovara individual­ni ili rad u manjim grupama, lako mogu naći nekog od privatnih profesora, s obzirom na to da se oni uveliko oglašavaju i na internetu. Dvočas u proseku košta od 1.000 do 1.200 dinara, a časove drže studenti završnih godina i nastavnici. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia