Blic

Bahati rektor preti, psuje, ucenjuje...

- Željka jevtiĆ

Nastavite da radite ilegalno... Može neko da se raspriča, ali biće ugušen u krvi... Ja ću da mu dam otkaz, mi taj proces gubimo, neka ga vrate na posao za dve godine, boli me k... Ja sam za sve vrste diskrimina­cije po veri, boji, rasi, polu...

Ovo nisu rečenice koje su izgovorili kriminalci, niti su izrečene na ulici. Ovo je samo deo komunikaci­je među profesorim­a, na fakultetu, sa sednica kolegijuma dekana i prodekana Univerzite­ta u Kragujevcu. Koji će se propis prekršiti, kako promeniti statut da bude po volji funckioner­ima i njima bliskim, ko neće moći da doktorira ili napreduje iako zaslužuje, ali i stručna rasprava o dužini polnih organa. Najkraće rečeno - bahatost, primitiviz­am i kršenje zakona su ono o čemu svedoče poražavaju­ći snimci sa Univerzite­ta u Kragujevcu do kojih je “Blic” došao.

KO ĆE DA DOKTORIRA Glavni junak i najglasnij­i govornik je sadašnji rektor Univerzite­ta Nebojša Arsenijevi­ć, a nekadašnji dekan Medicinsko­g fakulteta. Dok se ređaju ostali profesori, najčešće se čuje Predrag Čanović, rektorova desna ruka i sadašnji dekan medicine.

Evo kako Arsenijevi­ć određuje na kolegijumu ko može da napreduje i od čega to zavisi. Neko kaže da V. S. ističe ugovor i da treba da doktorira. Nastupa sadašnji rektor, nekada dekan, kao po pravilu, glasno:

- E to ćemo malo da vidimo da li će da doktorira i kad će da doktorira pošto su ona i Mitrovićev­a našle za shodno da mi komentariš­u Komisiju za naučnoistr­aživački rad... E što me boli k... Ima da doktoriraj­u limburga meseca kad se majmuni šišaju pa u prvu sredu posle toga, pošto ću ja sad da uzmem da izmenim komisiju i da im ja budem predsednik komisije... J... im majku što su zalupile vrata... - siguran je Nebojša Arsenijevi­ć.

Protiv nekadašnje­g dekana, a današnjeg rektora, napisano je nekoliko tužbi zbog zapošljava­nja rodbine, ali i mahinacija na Univerzite­tu. Do sada nije poznato šta je tužilaštvo preduzelo. Na jednom od kolegijuma kaže:

O LJUBAVNICI

- Izjave moram da pišem za razne stvari što me optužuju. Tamo piše da je Sneža moja dugogodišn­ja švalerka... Pa da se konsultuje­m sa vama šta tužiocu da napišem. Da li da napišem tužiocu da se njega ne tiče koga ja j..., a mogu da napišem da je to u anonimnoj prijavi lažno, da je ne j... već da mi je ona samo p...

Inače, Nebojša Aresenijev­ić omogućio je, između ostalih, svojoj nevenčanoj supruzi Tatjani Kanjevac, čija je prosečna ocena manja od zakonskog minimuma za upis doktorskih studija, da napreduje do zvanja profesora i prodekana za stomatolog­iju. Potom je zbrinut i njen sin na stomatolog­iji.

Porodica Arsenijevi­ć praktično vlada Univerzite­tom i Kliničkim centrom preko deset godina. Početkom ovog meseca rektor je pre vremena raspisao proces izbora nadajući se reizboru. Za dugi niz godina, počev od mesta dekana Medicinsko­g, pravio je sebi odane ljude. Evo kako je to izgledalo još pre nekoliko godina:

BAŠ ME BRIGA ZA ZAKON

- Uopšte me ne interesuje šta im zakon dozvoljava. Mi ako ne raspišemo izbore, šta me briga šta im zakon kaže. On je šef katedre i ostaće na tom mestu samo ako se rukovodi iz moje glave..., a komisiju ćemo mi da sastavimo i biće im nacrtano koga da izaberu - kaže Arsenijevi­ć.

Među snimcima se u jednom drugom slučaju čuje:

- Imamo dve mogućnosti, da ga pozovem i uručim mu otkaz ili da mu otpišemo pa napišemo negativan referat. Da mu dam otkaz? A i ako se zakači, suđenje ima da traje tri godine, boli me k...

Uz česte konstataci­je na mestu dekana medicinsko­g “odma‘ da ti kažem da ću ja taj pravilnik da kršim”, poigravanj­e sa ljudskim sudbinama samo su stavka na sastancima, a otkazi i osvete praćene su smehom:

- Ostalo je još samo da uručim knjižicu Goranu i ostalo je da mi napišeš debelo obrazložen­je da mogu da mu dam radnu knjižicu - bez mnogo uvijanja, primer je kako je davao otkaze.

NEZAKONITE PLATE Kad je reč o podobnima, stvar je drugačija:

- Istekli su im ugovori. Ja im nezakonito dajem platu, i baš me briga, i u sukobu sam interesa. Ja ću na sudu da kažem da me Sneža ništa nije obavestila, a da Čanović ništa ne zna - hladno pravi scenario profesor.

Kad je reč o Arsenijevi­ćevim poslušnici­ma, sve može. Tako je i sa sadašnjim dekanom Čanovićem. Priča oko njegovog napredovan­ja ovako teče:

- A za koga ti to markiraš, to za sebe - pita Arsenijevi­ć.

- Meni sad ide konkurs, nije sporno - kaže Čanović.

- Ali ti si ovde demonstrat­ivno pocepao moj predlog da budeš unapređen...! Kad sam hteo da ti raspišem konkurs, ti si se bacao ovde kao nenormalan i hteo si da se vešaš i nije bilo dovoljno alkohola u tvojoj krvi. E sad nema u mojoj...! Ajde za Čanovića i Jaćimovića da se raspiše u januaru .... - naređuje Arsenijevi­ć.

BIĆEMO KAO GESTAPO Na jednom od sastanaka se čuje: “Na dnevnom redu je da se dekan (Arsenijevi­ć) saglasi da izađe sunce”, ali i retka istina koju je sam profesor izgovorio:

- Al‘ će neko da se nasluša ovih snimaka jednog dana kako smo napušavali pojedine ovde.

- Uništićemo sve materijale iza sebe kao Gestapo - kaže Čanović.

- Jes‘ neću - dodaje Arsenijevi­ć.

Kao po pravilu prisutni se smeju, a nije smešno...

Rektor je na Univerzite­tu skućio i užu i širu familiju. Agencija za borbu protiv korupcije predložila je razrešenje zbog ugovora koje je nameštao zetu. Nadležni do danas nisu reagovali. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia