Blic

Za treće dete svakog meseca 12.000 dinara

Porodice u Vojvodini će za treće dete u 2018. godini dobijati 12.000 dinara mesečno, odredila je pokrajinsk­a vlada, uz obećanje da će isplate biti redovne.

-

Vlada je odredila i da će 200.000 dinara dobiti porodice za jedan pokušaj vantelesne oplodnje u toku godine ukoliko odluče da biomedicin­skim putem dobiju drugo, treće i svako naredno dete.

Ova mera posebno je značajna s obzirom na procene da oko 150.000 parova u Srbiji ima problem bračnog sterilitet­a. Zbog sterilitet­a godišnje oko 3.500 parova u Srbiji uradi vantelesnu oplodnju.

Parovi u Srbiji imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države, a pomerena je i starosna granica za žene sa 38 na 42 godine života. U pomoć parovima za vantelesnu oplodnju uključile su se i brojni gradovi i opštine, koje snose troškove za jedan ili dva pokušaja vantelesne oplodnje.

Pored pomoći parovima da dobiju i podižu potomstvo, Vlada Vojvodine na sednici je konstatova­la da je 380 prvaka manje nego prošle godine, dok je pripremnim predškolsk­im programom u ovom trenutku obuhvaćeno gotovo 17.000 dece, što je, inače, gotovo 250 mališana manje u odnosu na prethodne školske godine.

Pokrajinsk­a vlada je prihvatila da Privredna komora Vojvodine pristupi Sporazumu

o zajedničko­m nastupu na najznačajn­ijim međunarodn­im sajmovima, koji su krajem prošle godine zaključili Pokrajinsk­a vlada, Razvojna agencija Vojvodine i osam gradova sa tog područja.

U Pokrajinsk­oj vladi, naime, smatraju da bi takav nastup na velikim evropskim i svetskim investicio­nim sajmovima doprineo kompletira­nju prezentaci­je privrednih potencijal­a Vojvodine

i predstavlj­ao dobar model za efikasnije privlačenj­e novih investicij­a.

Ustanova za decu i omladinu “Dečje selo dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici i Gerontološ­ki centar u Subotici dobili su nove direktore. Novi direktor Dečjeg sela je diplomiran­i socijalni radnik Mirko Jankelić, a Gerontološ­kog centra Nenad Ivanišević, doktor ekonomskih nauka. Na sednici je usvojen i program rada Pokrajinsk­e vlade za 2018. godinu, kao i programi rada više pokrajinsk­ih institucij­a.Tanjug ■

PORODICE ĆE DOBITI 200.000 DINARA ZA JEDAN POKUŠAJ VANTELESNE OPLODNJE ZA DRUGO I SVAKO SLEDEĆE DETE

 ??  ?? godišnje oko . parova u srbiji uradi vantelesnu oplodnju
godišnje oko . parova u srbiji uradi vantelesnu oplodnju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia