Blic

Evropa da uzme sudbinu u svoje ruke

„Evropa nije bila dovoljno aktivna na polju spoljne politike. Mora da se aktivira i uzme svoju sudbinu u svoje ruke“, rekla je juče u Davosu nemačka kancelarka Angela Merkel.

- MILICA BAJIĆ

Govor Merkleove bio je centralni događaj drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Nemačka kancelarka govorila je o nekoliko tema, između ostalog i o Evropskoj uniji nakon Bregzita.

- Nakon odluke Velike Britanije da istupi iz EU, sve članice Unije treba da govore jednim glasom na međunarodn­oj sceni ako Evropljani žele da budu ozbiljno shvaćeni - rekla je Merkelova.

Kancelarka je dodala da Evropa žali zbog odluke Velike Britanije da napusti Uniju, ali je istovremen­o izrazila nadu u bliže partnerstv­o s Ujedinjeni­m Kraljevstv­om. Ipak, kako je naglasila, u pregovorim­a Londona i Brisela, „ne može biti kompromisa kada je reč o ključnim principima EU“.

Kancelarka je dodala da, iako je i dalje u pregovorim­a za formiranje nove vlade, Nemačka želi da pomogne

u rešavanju svetskih problema. Ona se u govoru u Davosu založila za multilater­alna rešenja globalnih problema, i dodala da u ovom trenutku ima previše „nacionalno­g egoizma“.

- Verujemo da izolacioni­zam neće uzeti maha. Verujemo i da moramo da sarađujemo jer protekcion­izam nije ispravan odgovor - rekla je ona.

Pre Merkelove govorio je italijansk­i premijer Paolo Đentiloni koji je naglasio da „slobodna trgovina, međunarodn­i sporazumi i formula otvorenog tržišta kakvu ima Evropa mogu da doprinesu osnaživanj­u globalne ekonomije“.

„TURSKA JE AGRESIVNA“

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je juče u Davosu da njegovi evropski partneri ne mogu uvek da procene koliki su i kakvi izazovi življenja sa „agresivnim susedom“kao što je Turska. Dve zemlje sada sarađuju u okviru sporazuma koji su Ankara i EU postigle u martu 2016, a koji je Cipras juče opisao kao „težak, ali neophodan“.

- Istovremen­o, moramo doneti odluku o tome šta ćemo raditi sa ovim agresivnim ponašanjem Turske - rekao je grčki premijer, u odgovoru na primedbu da bi Turska mogla da se predomisli kad je reč o sporazumu o migraciji.

Cipras je istakao da je „nekima veoma lako da takođe budu agresivni ako žive u Luksemburg­u ili Holandiji, jer su im susedi Belgija i Luksemburg, a ne Turska“.

Danas u Davos stiže i britanska premijerka Tereza Mej. Zvezda poslednjeg dana Foruma je prvi čovek SAD Donald Tramp koji će održati govor u petak. Tramp će se, prema najavama, sastati sa Terezom Mej, ali i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuo­m.

 ??  ?? „moramo da pitamo sebe... da li smo nauČili istorijsku lekciju“, upitala je prisutne merkel
„moramo da pitamo sebe... da li smo nauČili istorijsku lekciju“, upitala je prisutne merkel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia