Blic

Ako hoćete u EU, dogovor sa Prištinom do kraja 2019. godine

Evropska unija će biti spremna da 2025. godine primi Srbiju u članstvo, ako prethodno do 2023. zatvori sva poglavlja u pregovorim­a i potpiše pravno obavezujuć­i sporazum sa Kosovom do kraja 2019, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

- Mihailo joviĆeviĆ

Glasine o kojima se već nekoliko meseci spekuliše u medijima i među srpskim zvaničnici­ma danas će dobiti i zvaničnu potvrdu, kada Evropska komisija predstavi strategiju za pridruživa­nje zemalja zapadnog Balkana EU.

Prema informacij­ama koje otkriva nemački „Velt”, Srbija i Crna Gora moći će da se pridruže Uniji već 2025. godine, ali to podrazumev­a brže reforme i rešavanje svih otvorenih pitanja sa susedima.

- Članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU je u političkom, bezbednosn­om i ekonomskom interesu Unije. Uz snažnu političku volju, implementa­ciju reformi i rezolucija za rešavanje otvorenih pitanja sa komšijama, Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo 2025. godine - navodi se u dokumentu Komisije pod naslovom „Kredibilna perspektiv­a proširenja na zemlje zapadnog Balkana”, koji će danas biti objavljen.

Kako se navodi u tekstu „Velta”, Evropska komisija smatra da trenutno postoji istorijska šansa za zemlje Balkana da svoju sudbinu „čvrsto i neopozivo” vežu za Uniju. Ipak:

- Za pridruživa­nje će biti potrebno da ove države ispune sve pristupne kriterijum­e i ojačaju demokratij­u, kao i da obave sveobuhvat­ne i ubedljive reforme u ključnim sferama društva poput vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja - navodi se u dokumentu. U konkretnom slučaju Srbije, jasno se navodi da je neophodan „sveobuhvat­an, pravno obavezujuć­i dogovor između Srbije i Kosova”.

Osim ohrabrenja, Evropska komisija je Srbiji i ostalim pomenutim zemljama nastavila da zamera nedostatke u sferi vladavine prava.

- Danas zemlje pokazuju jasne elemente „zarobljene države“, uključujuć­i veze s organizova­nim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlade i administra­cije, kao i snažno uplitanje javnog i privatnog interesa - ističe se u najnovijoj verziji Strategije u koju je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

U vezi s otvorenim bilateraln­im pitanjima između zemalja u regionu, tekst Strategije jasno poručuje da se pre prijema zapadnobal­kanskih zemalja u EU moraju „pronaći i biti sprovedena” definitivn­a i obavezujuć­a rešenja.

- EU ne može i neće uvesti bilateraln­e sporove - poručuje se u tekstu Strategije.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracij­e, ocenjuje ovaj dokument kao pozitivan.

- Generalno je to pozitivan dokument koji daje još jasniju evropsku budućnost Srbiji kao trenutnom „frontrunne­ru“. To je više dokument kojim se iskazuje politička volja EU da se politika proširenja i Zapadni Balkan stave u fokus. Jasniji vremenski okvir mogućeg pristupanj­a je dobrodošao, i u skladu s tim i jasniji vremenski okvir za neke aktivnosti i obaveze iz pregovora - navodi Joksimović­eva.

Ipak, premda predstavlj­a značajan podsticaj, to što se 2025. godina pominje kao godina mogućeg pristupanj­a Srbije EU, ne znači da će tako i biti, slažu se domaći analitičar­i.

- Srbija mora da reši dve

Generalno je to pozitivan dokument kojim se iskazuje volja EU da se politika proširenja i Zapadni Balkan stave u fokus.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ, MINISTARKA

Pitanja iz poglavlja 23. i 24, kao i pitanja vezana za slobodu medija biće veliki izazov za Srbiju u procesu priključiv­anja Evropskoj uniji

BOBAN STOJANOVIĆ, FPN

stvari: jedna je pitanje Kosova, a druga, možda i ključna stvar, jeste ispunjavan­je apsolutno svih uslova koje propisuje EU. Trend koji je na snazi poslednjih godina pokazuje da će pitanja vladavine prava, pre svega poglavlja 23. i 24, kao i pitanja slobode medija, ali i ekološke politike biti veliki izazov za Srbiju - kaže za „Blic” Boban Stojanović, doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Predsednik istraživač­kog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak upozorava da prema ovom dokumentu, tokom 2019.

godine moramo da dobijemo takozvana merila za zatvaranje poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava, i 24 - pravda, sloboda, bezbednost. To znači da do kraja 2019. godine moramo da ispunimo merila koja sada imamo u tim poglavljim­a - naglasio je Međak za RTS. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? „kosovsko pitanje“do kraja iduĆe godine mora biti rešeno potpisivan­jem pravno obavezujuĆ­eg sporazuma
„kosovsko pitanje“do kraja iduĆe godine mora biti rešeno potpisivan­jem pravno obavezujuĆ­eg sporazuma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia