Blic

Bez rominga za šest zemalja Balkana

Dvanaest država EU želi da šest zemalja Zapadnog Balkana prisustvuj­e sastancima na kojima se određuje politika Unije i pre nego što postanu članice evropskog bloka, objavili su juče zapadni mediji.

-

Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka predlažu da se ubuduće održava godišnji sastanak sa liderima Albanije, BiH, samoprogla­šenog Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, piše u dokumentu koji objavljuje Rojters.

U predlogu u 12 tačaka koji je predat Evropskoj komisiji krajem januara države EU navode da ministri vlada sa Balkana treba da učestvuju u najvažniji­m sastancima EU kada je reč o životnoj sredini, zdravlju, saobraćaju i spoljnoj politici.

To bi bio korak dalje u odnosu na ad hok sastanke i ministarsk­e susrete za doručkom koje EU nudi partnerima koji nisu članovi.

- Ove mere ne koštaju ništa, a imale bi ogroman politički uticaj i bile bi instrument­alne u poboljšanj­u ugleda EU u tom regionu navodi se u predlogu u kojem su zvaničnici EU pozvani da češće obilaze Balkan.

Ukidanje rominga za mobilne telefone za 18 miliona stanovnika balkanskih država takođe treba razmotriti, piše u dokumentu.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je nedavno da će zemlje regiona koje su u procesu pridruživa­nja EU od Brisela i dalje tražiti proširenje uredbe o ukidanju rominga.

- Mi ćemo i dalje pokušavati da pronađemo pravni osnov kako bi direktiva EU o ukidanju cena rominga važila i za nas - rekao je Ljajić i ocenio da to neće biti lako ostvarivo i da “nije preveliki optimista“.

Ljajić je podsetio i da Srbija sa tri zemlje regiona - Bosnom i Hercegovin­om, Crnom Gorom i Makedonijo­m - ima potpisan sporazum o cenama rominga, a da cena poziva sada iznosi 19 evrocenti.

- U EU nema plaćanja rominga pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranst­vu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 evrocenta za minut odlaznog poziva. To znači da je kod nas šest puta viša cena odlaznog poziva nego u zemljama EU - rekao je on. ■

 ??  ?? u srbiji cena rominga šest puta skuplja nego u eu, naglašava ministar ljajiĆ
u srbiji cena rominga šest puta skuplja nego u eu, naglašava ministar ljajiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia