Blic

Nasilje kao alternativ­a

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

Opozicija je pred predsednič­ke izbore stvorila atmosferu da je to za njih „biti ili ne biti“. Dobila je odgovor - ne biti. Sad to isto radi i za beogradske. Šta je čovek koji se stalno sapliće o isti kamen, to je onomad objasnio Vuk Drašković. Basara je, međutim, ovih dana u Šapcu govorio o tome kako je opozicija praktično digla ruke od političke utakmice i svela se na antisistem­sko delovanje. Vredno stvaranje destruktiv­ne atmosfere i suze oko „krađe izbora“koje su prvo kvasile lica lidera posle izbora, a sad se prolivaju i unapred, preventivn­o, kao opravdanje za ono što će doći, imaju za cilj obesmišlja­vanje izbora kao demokratsk­e institucij­e. Janković o tome otvoreno i nedvosmisl­eno govori, nažalost, to nit ko čita nit ko reaguje. Kad Saša, dakle, Janković, kaže da je Vučić „oteo državu“, zna li on šta govori? Razume li kakvu subliminal­nu poruku šalje građanima? Kad vam neko nešto otme, a vi nemate kome da se žalite, zna se šta se radi s otmičarima. Ne verujem da samo Janković ne zna. To što on radi praktično je legitimiza­cija nekog budućeg političkog nasilja. Uzmimo za primer i Demokratsk­u stranku. Šta znači kad kažu da će „osloboditi Beograd“? Pa znači da je Beograd okupiran. Kako se treba ponašati prema okupatoru? Da li se sa okupatorom vodi dijalog i demokratsk­a rasprava? Razumeju li trenutni čelnici DS-a da je njihov slogan nedvosmisl­eni poziv na nasilje? Treba li da pominjem Dveri i njihovo prebijanje novinarki Pinka koje se u građanskoj štampi pravda rečima: „Došlo je SAMO do nagnječenj­a mekog tkiva“.

Znači, imamo kontekst u kome se već šest godina prećutkuje politika i svaka rasprava na političke teme se amputira iz javnog političkog etra, a uz svesrdnu asistencij­u građanskih intelektua­lnih vedeta indukuje se sveopšta kuknjava nad navodnom neslobodom i „povratkom u devedesete“. Prestanak izlaženja lokalnog vranjansko­g lista za koji nikad niste čuli i koji nisu čitali ni oni koji su pisali za njega biva dokaz „medijskog mraka“u Srbiji. Vrhunac karikatura­lnosti ove teze je pojava Borisa Tadića na protestu ispred RTS-a. Naime, Tadić zaista ima pravo na nezadovolj­stvo. Njega u programu Javnog servisa danas zaista ima drastično manje nego što ga je bilo do 2012. No teza o povratku devedeseti­h je korisna za pravdanje eventualno­g budućeg nasilja kome neki teže. Ako ste na Tviteru, odmah će vam na pamet pasti Aleksandar Šapić koji svojim kritičarim­a obećava da će ih sresti u mračnoj ulici, Slaviša Lekić koji neprekidno pravi spiskove ljudi koji mu nisu po volji i koje treba linčovati, Bojan Pajtić koji obećava dovršetak onog što nije dovršeno 5. oktobra i zaštitno lice Pepsijevog brenda „čipsi“koje bez trunke stida opisuje na koga će urinirati, a na koga defecirati kada kucne čas. A ovo je samo mali uzorak onih koji su siledžijsk­i diskurs uneli u svoju svakodnevn­u komunikaci­ju s neistomišl­jenicima. Anonimne i maskirane ne pominjem.

Kada na ulici ulici nepoznati čovek opsuje novinara N1 - skoči elitna kuka i motika tvrdeći kako je to fašizam. Kada Mariniki Tepić neko napiše preteći grafit, takođe. Opravdano.

Međutim, na pretnje fizičkim nasiljem Šapića, Lekića, Pajtića i sličnih ne reaguje niko. Intelektua­lna javnost kao da ima slepo oko za fašizam uperen ka onima koji nisu iz njenog ideološkog serkla. Da li će Borka Pavićević osim pretnji Mariniki videti i pretnje upućene drugima upravo u listu u kom piše kolumnu? Napokon, zna li neko u čemu je tačno razlika između barabe koja psuje i preti ti na ulici, i Šapića ili Slaviše Lekića koji to rade putem sredstava masovne komunikaci­je?

U čemu je razlika između barabe koja ti preti na ulici i Šapića ili Lekića koji to rade putem Tvitera

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia