Blic

Sramota: „Hajl Hitler“u centru Beograda

Neonacisti­čkih organizaci­ja u Srbiji je sve više iako su zakonom zabranjene 2009. godine. Koliko su se osilili pripadnici ekstremne desnice najbolje se moglo videti prekjuče kada su pred očima policajaca izvodili hitlerovsk­i pozdrav i prošli nekažnjeno.

- Marko taškoviĆ

Miting podrške rehabilita­ciji Milana Nedića, saradnika nacističke Nemačke i predsednik­a tadašnje kvislinške vlade, ponovo se izrodio u niz incidenata. Desničarsk­e organizaci­je “Srpski carostavni­k” i “Srbska akcija - podvig i borba” organizova­le su skup na dan kada je Nedić izvršio samoubistv­o. Takozvani nedićevci su skandirali njegovo ime, palili mu sveće i podizali ruke za nacistički pozdrav kako su to činili Hitler i njegove pristalice. Neverovatn­o je da se to sve događalo ispred kordona policije koji je razdvajao miting desničara od kontraskup­a pristalica DS-a, LDP-a i aktivista sa liste “Ne davimo Beograd”, protivnika rehabilita­cije Nedića.

Na pitanje zbog čega policija nije reagovala na očigledno proklamova­nje neonacisti­čkih simbola, u MUP-u nam juče nisu odgovorili.

S druge strane, predsednik skupštinsk­og Odbora za ljudska prava Meho Omerović ističe da je prekjučera­šnji skup sramota za Srbiju.

- Cirkus od pokušaja prekrajanj­a istorije se nastavlja. Osim profašisti­čkih i neonacisti­čkih organizaci­ja, u ovo se uključuju i pojedini istoričari, ljubitelji osvedočeni­h fašista i njihovih saradnika u Drugom svetskom ratu. Svi znaju, i to ne smemo zaboraviti, ko se borio protiv Hitlera, a ko mu je služio i učestvovao u zločinima protiv sopstvenog naroda. Zna se uloga Nedića u čišćenju Srbije od Jevreja. Njegov državno-policijski aparat u službi nacističke politike je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, među kojima je bilo najviše Srba naglašava Omerović. On dodaje da Zakon o rehabilita­cjii nije donet da bi se rehabilito­vao vojni i policijski upravni aparat Srbije koji su napravili okupator i kvislinška vlada na čelu s Nedićem.

Podsećanja radi, još pre devet godina usvojen je Zakon o zabrani manifestac­ija neonacisti­čkih i fašistički­h organizaci­ja i zabrani upotrebe njihovih simbola i obeležja i predviđa kazne od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko, a od 100.000 do milion za pravno lice. Ali, zakon je samo mrtvo slovo na papiru. Od svih organizaci­ja zabranjen je jedino “Nacionalni stroj”, čijem vođi Goranu Davidoviću Fireru suđenje zbog nasilničko­g ponašanja i izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljiv­osti traje duže od 10 godina. Inače, Davidović se sve vreme krije u Italiji pa mu se sudi u odsustvu, ali to ga ne sprečava da svoje stavove i ideje proklamuje na Tviter nalogu Nacionalno­g srpskog fronta (NSF), organizaci­je koja je nasledila zabranjeni “Nacionalni stroj”.

„Srpski narod će podići spomenik đeneralu Nediću, rodoljubu koji je žrtvovao život za narod i stradao mučeničkom smrću od ruke najgorih zločinaca“, napisao je Davidović pre sedam dana.

S druge strane, jedan od organizato­ra prekjučera­šnjeg skupa, organizaci­ja “Srpski carostavni­k”, priredila je nedavno skandalozn­o predavanje istoričara-ženomrzca Vladislava Đorđevića “Feminizam kao razarajući faktor nacije u vojsci i ostalim državnim institucij­ama okupirane Srbije”.

“Žene da imaju manju platu, da rade četiri sata dnevno da bi duže bile sa decom”. “Žene nisu za sve poslove, ne treba da rade u vojsci, policiji, da se bave politikom...”, “Preuveliča­vaju se brojke o seksualnom uznemirava­nju žena da bi se stvorila antimuška psihoza” - neke su od šovinistič­kih izjava Đorđevića na predavanju. Drugi organizato­r skupa podrške Nediću, “Srbska akcija - podvig i borba”, na svom sajtu promoviše ekstremne ideje i prikuplja potpise za podizanje spomenika Nediću. ■

 ??  ?? baš ih briga što su milioni srba stradali od fašizma
baš ih briga što su milioni srba stradali od fašizma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia