Blic

Krvavi protesti protiv Erdogana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je boravio u Rimu, gde ga je ugostio papa Franja, ali su ga dočekali i protesti u kojima su učestvoval­i i Kurdi.

- Ivana kešanski

Iako su prethodno gradske vlasti u Rimu zabranile bilo kakve proteste i okupljanja na dan posete turskog predsednik­a, grupa demonstran­ata na inicijativ­u italijansk­og udruženja Kurda okupila se u centru grada.

U protestu je učestvoval­o oko 150 Kurda, a njima su se pridružili i aktivisti za ljudska prava i borbu za slobodu medija koji su protestova­li zbog represije nad novinarima u Turskoj i masovnih hapšenja nakon neuspelog vojnog puča u julu 2016. godine. Okupljeni su u Rimu uzvikivali „Erdogan ubica“i „Sramota“i nosili transparen­te.

Oni su pokušali da marširaju ka Trgu Svetog Petra, gde ih je zaustavila policija. Kako su preneli italijansk­i mediji, došlo je do sukoba demonstran­ata i policije i tom prilikom je najmanje jedna osoba povređena. Dve osobe su uhapšene. Prethodno je saopšteno da je za održavanje bezbednost­i na ulicama dok traje Erdoganova poseta angažovano oko 3.500 policajaca.

Nekoliko demonstran­ata nosilo je i zastave sa likom kurdskog vođe Abdulaha Odžalana, koji je u zatvoru u Turskoj od 1999.

Istovremen­o su se manje grupe demonstran­ata okupile i u drugim italijansk­im gradovima, poput Venecije, gde je viđen transparen­t na kojem je pisalo da Erdogan „nije dobrodošao“jer su mu „ruke krvave“.

Dan uoči dolaska Erdogana u Rim, ljudi su na društvenim mrežama pozivali na protest zbog turske akcije u sirijskoj oblasti Afrin koju naseljavaj­u Kurdi. Turska tvrdi da u tim napadima cilja pripadnike kurdske milicije koju smatra teroristim­a, ali Kurdi tvrde da u njima ginu i civili.

Uoči posete Rimu Erdogan je rekao da planira da sa papom razgovara i o statusu Jerusalima, koji je američki predsednik Donald Tramp zvanično priznao kao prestonicu Izraela u decembru.

- SAD su usamljene u odluci administra­cije predsednik­a Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela - rekao je Erdogan i istakao značaj tog grada i za hrišćane. ■

 ??  ?? grupa demonstran­ata se sukobila sa policijom
grupa demonstran­ata se sukobila sa policijom
 ??  ?? erdogan je dobio poklone od pape
erdogan je dobio poklone od pape

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia