Blic

Prvi okrugli sto o izmeni Ustava

-

Prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji je Ministarst­vo pravde objavilo 22. januara, održan je juče u Kragujevcu.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović predstavio je radni tekst izmena Ustava uz obrazložen­ja Venecijans­ke komisije, navodeći da je suština predstavlj­enih izmena isključenj­e izvršne i zakonodavn­e vlasti iz procesa izbora tužilaca i sudija. Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić istakao je da predloženi tekst u potpunosti odgovara venecijans­kim standardim­a i kriterijum­ima, a odbacio je primedbe da predložena obavezna obuka za izbor tužilaca i sudija ograničava uslove ulaska u pravosuđe.

Zamenik predsednik­a VSS Ivan Jovičić rekao je da postoji veliki broj novina koji su za pohvalu i koje doprinose jačanju samostalno­sti i nezavisnos­ti sudija, poput ukidanja probnog perioda za izbor sudija, ali da su za tu institucij­u sporne mnoge stvari, počev od toga da neće imati sopstveni budžet, do mogućnosti ministra pravde da pokreće disciplins­ke postupke i predloženo­g sastava VSS.

Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije rekao je da ima pozitivnih stvari u predloženo­m radnom tekstu, ali da to udruženje smatra da će ukoliko neki od amandmana ostanu biti propuštena šansa da se tužilaštva depolitizu­ju. On je dodao da je smanjivanj­e broja tužilaca u Državnom savetu tužilaca vraćanje tri koraka unazad.

On je mišljenja da amandmani kojima se vrši relokacija političkog uticaja na pravosuđe treba da budu povučeni i da treba da se formira posebna komisija koju bi činili eminentni stručnjaci kako bi se izradila rešenja u interesu građana. ■

SUŠTINA IZMENA JE DA SE IZVRŠNA I ZAKONODAVN­A VLAST ISKLJUČE IZ IZBORA TUŽILACA I SUDIJA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia