Blic

Poplave u Prijepolju i Sjenici

Više od 5.000 meštana Brodareva kod Prijepolja ostalo je bez vode za piće zbog izlivanja Lima i Mrčkovačke reke, a desetine hektara zemljišta je poplavljen­o.

- V. Lojanica

Zbog izlivanja Mrčkovačke reke u vodoizvori­šte, voda u Brodarevu je zamućena i koristi se samo u tehničke svrhe i tako će najverovat­nije ostati nekoliko dana, dok Zavod za javno zdravlje iz Užica ne izvrši sve potrebne alalize i isprati kvalitet vode.

U istom mestu Lim, koji je naglo nadošao usled obimnih padavina na severu Crne Gore, poplavio je sportske terene, a voda je prišla na desetak metara od pojedinih kuća.

Lim se izlio i u prijepoljs­kom naselju Zaluga, gde je voda prodrla u podrume nekoliko stambenih objekata i poplavila velike površine malinjaka i voćnjaka. Na preporuku vatrogasno-spasilačko­g tima iz Prijepolja, nekoliko domaćinsta­va je evakuisalo stoku iz štala.

Pod vodom je i pomoćni teren FK „Polimlje“u Prijepolju. Opštinske službe Sjenice i Gorska služba ispumpavaj­u vodu iz poplavljen­ih podruma, dvorišta i iz kotlarnice OŠ “12. decembar”.

Obilna kiša i naglo topljenje snega podigli su nivo reke Grabovice u Sjenici, a podzemne vode su prodrle u nekoliko podruma u centru grada, dok je oko 100 domaćinsta­va u okolini nekadašnje fabrike “Vesna” i naselju Bukrš poplavljen­o, rekao je zamenik predsednik­a opštine Mikailo Kaličanin.

Prema njegovim rečima, opštinske službe i Gorska služba spasavanja ispumpavaj­u vodu iz poplavljen­ih podruma i dvorišta, kao i iz kotlarnice Osnovne škole “12. decembar”.

Kaličanin je istakao da će opštinska komisija izaći na teren i popisati nastalu štetu, ali da lokalna samouprava nema sredstava da je nadoknadi.

- Budžet naše opštine je veoma oskudan, ovo nije prvi put da nam se desi neka elementarn­a nepogoda. Mi smo imali ovih problema i prošle i pretprošle godine, letos problem sa sušom, zna se kakve su ovde zime, na žalost pomoći od države nije bilo - izjavio je Kaličanin za Glas zapadne Srbije.

On je istakao da se zbog opasnosti od ponovnog izlivanja, prati se vodostaj reke Grabovice, a sve ustave su podignute. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia