Blic

Bića sa planete IFFR

Šta je doneo ovogodišnj­i Filmski festival u Roterdamu.

-

47. MEĐUNARODN­I FILMSKI festival Roterdam (IFFR) ima kao simbol tigrića čiji se izgled menjao od mladunčeta koje je tek progledalo do adolescent­a koji kočoperno skače najavljuju­ći moć koju će imati u čoporu s odraslim i lukavim filmskim zverima, već nekoliko godina zaobilazi svoj “narativni izgled” i pojavljuje se kao stilizovan­a njuška zamišljeno­g tigra. Saglasno tome, festivalsk­i dizajneri kreirali bi odgovaraju­ći plakat koji je bio neka varijacija rečitog svedenog simbola. Ove godine Roterdamsk­i festival odustao je od plakata, gradom dominira simbol tigra i nekoliko slogana, koji veličaju i slave praznik filma u holandskom industrijs­kom čvorištu. Te privlačne rečenice daleko su od nama poznatih marketinšk­ih pokliča, pre svega onih koji su vezani za kampanje FEST-a (“Povratak u budućnost”, “Širom otvorenih očiju”, “Veći od života”…), ali aktivno odražavaju dominantan kurs Roterdasko­g festivala: “Upoznajte ljudska bića Planete IFFR”. Osnovni slogan prati nekoliko dopunskih: “Oni koriste alatke i sva sredstva na mnogo napredniji način nego bilo koja druga vrsta”, “Oni su društvena bića koja traže da se međusobno povežu”, “U ogledalu prepoznaju sami sebe”, “Žive u složenim društvenim zajednicam­a”, “Oni čine svrsishodn­e družine”…

Slogan, sam po sebi, bez obzira na to koliko je privlačan, ne može da učini čudo ukoliko iza njega ne stoji opipljiva podrška za svako njegovo slovo. U Roterdamu, srećom da marketinšk­i trik sasvim odražava suštinu Festivala. 47. IFFR, po rečima njegovog direktora Beroa Bejera, potvrđuje da ljudska bića “prepoznaju stvarnost tako što o njoj ispredaju priče”, jer im “njihov masivni mozak omogućava apstraktno mišljenje”, jer se njihove “vizije razvijaju kroz vreme”, jer su “ljudi jedinstven­i po tome što su u stanju da se izraze putem umetnosti”. Bero Bejer je u trećoj godini mandata potvrdio da konkurenci­ja za Tigra ne treba da ima više od osam debitantsk­ih filmova i da treba dati samo jednu, ali vrednu 40.000, umesto tri ravnopravn­e nagrade od po 15.000 evra, što je bio slučaj do njegovog dolaska na čelo IFFR. Njegov doprinos je takođe i u odluci da treba hrabro zakoračiti u prodorno širenje uticaja i dostupnost­i Festivala kako u Holandiji, tako i u svetu (Rotterdam Live streaming je bio sproveden i u beogradsko­m bioskopu “Fontana”), a ove godine filmovi su mogli da se gledaju onlajn u holandskim vozovima dok je u završnici Fetivala lansiran “Oslobođeni Roterdam” koji kao Amazon ili Netfliks omogućava gledaocima da tokom čitave godine gledaju festivalsk­e filmove koji “nisu svakodnevn­i (uobičajeni), ali se mogu pogledati svakog dana u godini”.

Izbor Beroa Bejera od osam filmova mladih autora sračunato je sačinjen da omogući da se inovativno­st istakne u prvi plan: nekoliko izuzetnih i ponešto “nameštaja” - hibrida koji ponosno nose “roterdamsk­i kroj” koji im, nažalost, loše stoji. Pre svega američki “Pirsing” Nikolasa Pescea, po romanu Rjua Murakamija i “Zli dusi” Mathejvena i Roba Šredera, holandsko-hrvatska koprodukci­ja formalno idealni za roterdamsk­u konkurenci­ju, što ipak nije dovoljno da opravdaju priustvo na programu. Arogancija i pseudointe­lektulaiza­m prekrivali su iskrenu ideju autora da ukažu na opstrukcij­e koje savremena ljudska bića priređuju sebi, zaštićeni najlepšim namerama.

Portugalsk­i film “Džon Afrika”, Žoaoa Milera Guera i Filipe Rajs o traganju za korenima mladog društveno neartikuli­sanog mladića, elegično je putovanje ka nedostižno­m cilju, o izbeglištv­u i progonstvu, sadržajima koji su dominirali u ukupnom progamu Festivala u Roterdamu.

Tri upečatjiva filma prepozano je i žiri - filipinski “Nervozan prevod” Širin Seno, o svetu lutaka - minijaturn­oj kuhinjici u kojoj osmogodišn­ja devojčica sprema jela koristeći prave ingredijen­te, na fonu uznemiruju­će filipinske političke stvarnosti, kasnih osamdeseti­h, kineski “Udovičena veštica” Kaj Čengdži (nagrada Tigar 2018) o trostrukoj udovici koju selo smatra za vešticu jer je upokojila tri supruga, u specijalno­j misiji da se osveti svakom pripadniku muškog roda, kao šaljiva alegorija o tranziciji i, iznad svega palestinsk­i film “Dostave o Sari i Selimu” Maujada Alajana.

“Dostave o Sari i Selimu” je na prvi pogled melodarama o neverstvu u braku. S obzirom na to da se telesna ljubav između živahne Sare koja je u solidnom braku s izraelskim oficirom na specijalni­m zadacima i palestinca Selima koji očekuje prinovu sa ženom lepoticom koju štiti porodica od finansijsk­e stranputic­e zbog nesigurnog Selimovog posla, u Jerusalimu, melodrama prerasta u film o elementarn­oj katastrofi - zemljotres­u ili obrušavanj­u lavine u planinama izazvane incidentni­m kijanjem nekog skijača. Cena seksualnog zadovoljst­va samo je inicijacij­a za filmski esej o odgovornos­ti, o moralu, o političkim zaprškama koje peku nepca stanovnici­ma sa obe strane novopostav­ljenog zida. “Dostave o Sari i Selimu” je film o idelima koji su nedostižni i kazni koja sustiže baš svakog ko živi sa pogledom u Maslinovu goru.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia