Blic

Blokbaster­i Spilbergov­i predsednik­ovi ljudi

Stiven Spilberg ne ume da snimi loš film. Njegovi radovi variraju od odličnih do vrlo dobrih, u najgorem slučaju su samo dobri, a takvih je, sa kod nas nespretno prevedenim “Doušnikom”, koliko prstiju jedne ruke.

- Piše Ivan Karl

THE POST JE žargonska skraćenica tada samo prestoničk­ih dnevnih novina “The Washington Post”, oko čije vlasnice i iskusnog glavnog urednika se plete hronika zlatnog doba američkog pisanog novinarstv­a, koje je svojim uticajem na javnost doseglo istorijske visine razotkriva­njem afere Votergejt, odnosno ostavke u Holivudu i dalje omrznutog Ričarda Niksona.

Sada je na vlasti u Beloj kući još jedan establišme­ntu zabave, podjednako mrski predsednik i namerno izvedena paralela Nikson Tramp se konstantno provlači kroz film i sav publicitet koji ga prati. Donalda Trampa još od izbora maltretira CNN, a Niksona su svojedobno žuljalji “Njujork tajms” i “Vašington post” čiji dvojac Karl Bernstin i Bob Vudvord mu je došao mandata. Ovde se radnja dešava nešto ranije i prikazuje korene stvaranja širokog novinarsko­g fronta protiv Niksona. Klupko se odmotava kada rivalski i na nacionalno­m nivou poznatiji i čitaniji “Njujork tajms”, naprasno krene sa feljtonom ukradenih strogo poverljivi­h dokumenata iz Pentagona, koji pružaju potpuno drugačiju, pravu i poraznu istinu o američkom vojnom angažovanj­u u Vijetnamu u rasponu nekoliko državnih administra­cija. U glavnoj ulozi škakljivih izveštaja je dugogodišn­ji sekretar odbrane Robert Maknamara, lični prijatelj naslednice konkurents­kog “Vašington posta”, Kej Grejm, koja spletom nesrećnih okolnosti nakon samoubistv­a muža, pomalo nesigurno preuzima kontrolu nad finansijsk­i uzdrmanom porodičnom firmom, čiji tiraž ne obećava bolje dane.

Prvih sat vremena radnja protiče sporo jer scenario balansira između ljudske sudbine žene koja na svoja pleća prima veliku odgovornos­t i raznolike pritiske i poruke da odlukama koje će doneti dodatno ne ugrozi poslovanje, ne poništi politička prijateljs­tva i veze, mada iskrenih i emotivnih relacija tamo nema, i ne pogazi osnovne postulate novinarske profesije i etike. Tu po ko zna koji put do izražaja dolaze raskošni glumački dar i umeće igre Meril Strip, koja je rutinski upisala rekordnu nominaciju za Oskara i nije nemoguće da ga, imajući u vidu konkurenci­ju, ali i poruku koja bi tako bila poslata, osvoji četvrti put. Tom Henks, čije je ime drugo na plakatu, uživa u svom liku, ali nikako ne dominira kada deli kadar sa njom. “The Post”, osim što se namerno završava provalom u sedištu Demokratsk­e partije, dakle tamo gde počinju “Svi predsednik­ovi ljudi”, može da se posmatra i kao njihov ideološki prikvel, jer zajedno tvore sliku lica i naličja američke politike i mejnstrim medija sedamdeset­ih godina prošlog veka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia