Blic

UJUTRU POJEDITE PICU I BIĆETE SITI

Kada je reč o doručku, jedan nutricioni­sta tvrdi da je pica zdravija od ovsenih pahuljica. A ovo su razlozi.

-

- Verovatno će vam zvučati kao iznenađenj­e, ali prosečno parče pice ima jednaku količinu kalorija kao i činija ovsenih pahuljica s mlekom - objašnjava nutricioni­sta Čelsi Amer.

Međutim, treba napomenuti da je malo verovatno da ćete pojesti samo jedno parče pice, pa u tom slučaju nećete proći bolje nego u slučaju da ste pojeli pahuljice s mlekom.

- Pica, doduše, sadrži puno više proteina, pa ćete uz njenu pomoć bolje izdržati jutro jer ćete biti sitiji. Uz to, pica sadrži više masti i puno manje šećera od većine ovsenih pahuljica, pa vam neće lako pasti šećer - kaže.

Ipak, Čelsi priznaje da pica nije baš zdrava i da ne bi trebalo često da je jedemo.

- Premda pica može biti uravnoteže­n obrok koji sadrži ugljene hidrate, proteine i esencijaln­e masti, to je ne čini zdravijom opcijom od ovsenih pahuljica - rekla je za „Independen­t” nutricioni­sta Rijanon Lambert.

- Etiketiran­je određene hrane može biti kontraprod­uktivno. Trebalo bi umesto toga da se fokusiramo na nutritivnu vrednost hrane, a ne na broj kalorija jer nisu sve kalorije jednake - dodala je ona.

Na kraju krajeva, važno je i koju picu i koje ovsene pahuljice jedete.

Neke pahuljice sadrže puno šećera, te gotovo da uopšte ne sadrže proteine i zdrave masti. S druge strane, pica bogata povrćem može biti odlična opcija.

Zato, ako želite da izbegnete napade gladi i pad šećera, pojedite jači, ali manji obrok, učinićete mnogo za zdravlje. ■

 ??  ?? važno je da za doruČak jedemo puno proteina
važno je da za doruČak jedemo puno proteina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia