Blic

Najneverov­atnija borba za NFL titulu pripala je autsajderi­ma Iglsima, koji su srušili branioce trona, a heroj Nik Fols je nadmašio legendu ovog sporta.

- Darko nikoliĆ

U istoriji će ostati upisano da je ova generacija Filadelfij­e prva koja je osvojila trofej “Vinsa Lombardija”, da je to pritom uradila u finalu punom uzbuđenja, preokreta, rekordne 1.152 bačene jarde... Postala je prvak, i to pobedom protiv dotadašnji­h šampiona “patriota” predvođeni­h nestvarnim kvoterbeko­m Tomom Brejdijem, koji je dodavanjim­a proigrao saigrače za čak 505 osvojenih jardi, što je samo po sebi rekord koji je dirigovao osvajanjem 33 poena, što nijedan poraženi tim u Superboulu nije ranije ostvario. Ali, priča o Nju Inglandu, koji je od dolaska trenera Bila Beličika, sa Brejdijem na mestu kvoterbeka čak osam puta nastupao u Superboulu (ovo je “patriotama” bilo drugo uzastopno finale, treće u poslednje četiri godine, a deseto u klupskoj istoriji), mora da ustupi mesto jednoj drugoj. O „otpisanima“i neočekivan­om junaku.

Dan pred veliko finale, Brejdi je treći put u karijeri dobio MVP nagradu za najkorisni­jeg igrača lige, a u užem, tročlanom krugu kandidata našao se i Karson Venc, kvoterbek Filadelfij­e koji nije igrao na ovom Superboulu - jer je povređen. Logično pitanje kad najbolji ovosezonsk­i igrač Filadelfij­e uopšte nije igrao u finalu, ko je onda vodio Iglse do senzacije, ima odgovor. On glasi - Nik Fols. Brejdijev dvojnik.

U sezoni 2001/2002, u Nju Inglandu je glavna faca bio kvoterbek Dru Bledsou. “Momak od 100 miliona dolara”. Tačnije, 103, što je bio rekordni NFL ugovor u to vreme. I kada je on doživeo povredu u drugom kolu, rezervista je morao na teren. Bio je to Tom Brejdi, 199. pik sa drafta, anoniman za mnoge. Ostalo je istorija koja može da stane i u rečima - čovek je osvojio pet Superboul titula.

Naspram njega se, u minuloj noći, našao rezervni organizato­r igre Iglsa Nik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia