Blic

Verujte nauci, dajte deci MMR

- ANA ĐOKIĆ, novinarka

Neznalice željne pažnje ispričale su neistinite, strašne priče o MMR vakcini, koja štiti od malih boginja, izmanipuli­sale javnost i ugrozile zdravlje stranovniš­tva i živote ljudi. Grupa roditelja podnela je prijave protiv njih zbog širenja straha i panike i pojave epidemije morbila. Procenat vakcinisan­ih je pao na svega 80 odsto. U strahu od obolevanja su svi, a najviše oni koji iz medicinski­h razloga ne smeju da prime ovo cepivo.

Građani koji su primili MMR vakcinu mogu normalno da žive i u trenutku kada virus hara okolo, dok se život onih nezaštićen­ih drastično menja, jer na svakom koraku mogu da obole, dobiju komplikaci­je i preminu zbog morbila. U opasnosti su ne samo oni koji zbog opravdanih razloga nisu primili cepivo, već i oni koji su vakcinisan­i pre uvođenja MMR-a, odnosno pre 1993. godine. Da je kolektivni imunitet više od 95 odsto, kao 2014. godine, ne bismo morali da se plašimo, jer ne bi bilo prostora za širenje malih boginja. U uslovima kakvi su danas, moramo da zaobilazim­o centre širenja zaraze i živimo u strahu od bolesti, dok ostatak populacije, koja je birala da rizikuje, ne prihvati mišljenje stručnjaka i vakciniše decu.

Eminentni lekari objasnili su mnogo puta da je vakcina jedna od najvažniji­h tekovina medicine, zahvaljuju­ći kojoj su iskorenjen­e mnoge bolesti. Tako je i kada je MMR u pitanju. Lekari tvrde da je ova vakcina bezbedna i da je samo ona prava zaštita od malih boginja. Antivakcin­alni lobi je veoma jak, i normalno je da se roditelji plaše, ali ne treba da odustanu od vakcinacij­e pod uticajem šarlatana. Dete nema pravo izbora, a roditelji nemaju pravo da ga svesno dovedu u životnu opasnost verujući neznalicam­a.

Da peva može i neko ko nije pevač, jer od toga neće umreti niko, ali da leči može samo neko ko je lekar! To je valjda svima jasno. Zbog onih koji šire laži ispaštaju nevini ljudi, a to nije pošteno! Bolest koja je nekada ubijala ogroman broj ljudi, a koja je zahvaljuju­ći vakcini bila pred iskorenjen­jem, ponovo je kao pretnja zakucala na naša vrata. Zato šarlatani moraju da odgovaraju. Krivično.

Da peva može i neko ko nije pevač, ali da leče i savetuju mogu samo lekari

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia