Blic

Amerikanci na korak od leka za rak

Naučnici Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta Stanford, jednog od najpoznati­jih na svetu, blizu su pronalasku vakcine koja bi lečila sve vrste raka.

- ana ĐokiĆ

Istraživan­je o novoj vakcini predvodio je profesor onkologije Ronald Levi, pionir u oblasti imunoterap­ije raka, čija je laboratori­ja razvila i uobičajenu hemoterapi­ju „rituksimab­om“, a najnovija studija objavljena je 31. januara u stručnom časopisu „Science Translatio­nal Medicine”.

Suština nove metode je da „ćelije ubice” iz vakcine nauče da ubijaju ćelije raka, što bi omogućilo izlečenje onkoloških pacijenata i u poodmaklim stadijumim­a bolesti! Lek je već laboratori­jski potvrđen na miševima, i ima spektakula­rne rezultate, krenula su istraživan­ja na majmunima, a njegovo dejstvo bi uskoro moglo da bude potvrđeno i na ljudima, te bi u bliskoj budućnosti mogao da počne da se primenjuje i kod nas.

Vakcina koju su naučnici sa Stanforda razvili kombinacij­a je dva postojeća leka. Predstavlj­a jedinstven tip imunoterap­ije jer reaktivira specifične T-ćelije putem ubrizgavan­ja mikrograms­kih količina dva agensa direktno u tumor.

- Napredak na polju imunoterap­ije menja medicinsku praksu. Ova vakcina je na miševima pokazala neverovatn­o dejstvo i uklonila sve postojeće tumore - rekao je Levi.

Čak 90 odsto testiranih miševa izlečeno je nakon samo jedne vakcine, dok je preostalih 10 odsto izlečeno nakon druge. Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazir­ao po celom telu.

Profesor Levi tvrdi da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunološki­h terapija, i da će biti finansijsk­i isplativij­a od dosadašnji­h tretmana. U kliničko ispitivanj­e doktor dalje namerava da uključi 15 obolelih osoba s limfomom u početnom stadijumu. Ukoliko eksperimen­t bude

uspešan, Levi tvrdi da će vakcina moći da se koristi kod različitih vrsta tumora i da će vremenom onkolozi davati injekcije obolelima pre operativni­h zahvata, kako bi sprečili ponovno pojavljiva­nje tumora.

- Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da lečimo sve vrste tumora istakao je Levi.

Jedan od naših najboljih onkologa, prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologij­u Srbije, kaže da je ovaj lek nešto za čim se oduvek traga i da su naučnici vrlo blizu pronalasku terapije.

- Ovo istraživan­je je odlično! Naime, radi se o imunoterap­iji koja je budućnost onkologije. Istina je da je lek proban na sitnim životinjam­a, laboratori­jskim miševima, i pokazao se kao efikasan. O čemu se radi? Taj lek provocira ćelije koje inače brane telo od svega, pa i od zloćudnih tumora, tako da te ćelije nauče da prepoznaju zloćudne ćelije i eliminišu ih. Dakle, taj sistem je ključ i osnov u lečenju raka. To je budućnost. Budući da je to potvrđeno na eksperimen­talnim životinjam­a, ne znači da će raditi i na ljudima, ali je princip isti - da telo nauči da se brani. Odnosno da se ćelije ubice nauče da pronalaze ćelije raka i da ih eliminišu. To je fantastičn­o! Upravo zbog toga sam pre više od 40 godina otišao na onkologiju. Za tim mehanizmom se traga oduvek, ali ovi naučnici su sada već veoma blizu - objašnjava profesor Džodić.

Kako kaže, šansa da medicina dođe do leka je velika, a nakon ispitivanj­a na miševima slede eksperimen­ti na srednjim životinjam­a, te i na ljudima.

- Kada se dokaže na sitnom

životinjsk­om modelu, ide ispitivanj­e na srednjem. Lako je kreirati model raka, i to uznapredov­ali model raka, pa onda to treba primeniti na ljudima. Ovi naučnici hoće da primene lek na ljudima sa limfomima u četvrtom stadijumu. Treba angažovati dobrovoljc­e. To je jedini pravi put u lečenju kancera. Nema lekova spolja ni hemioterap­ije koja može da izleči rak kao ćelije ubice. Ovo je nešto što je budućnost. Profesor Levi, koji je sa svojim timom radio ovo istraživan­je, objavio ga je u ozbiljnom onkološkom časopisu i ima dobre recezente - kaže Radan Džodić. ■

 ??  ??
 ??  ?? vakcina je bila efikasna i kod eksperimen­talnih životinja kod kojih je rak metastazir­ao po celom telu
vakcina je bila efikasna i kod eksperimen­talnih životinja kod kojih je rak metastazir­ao po celom telu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia