Blic

Olivera nema 24 dana, ubice se ne smeju izvući

Tri nedelje nakon ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici bilans istrage zločina je poražavaju­ć: nema hapšenja osumnjičen­ih, nema značajniji­h pomaka u istrazi, nema ni saradnje i razmene informacij­a između Prištine i Beograda.

- Mihailo Jovićević

Iako je kosovski ministar pravde Abeljad Tahiri još u ponedeljak medijima rekao da su prištinske institucij­e Beogradu predale tražena dokumenta o dokazima prikupljen­im u istrazi ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, u srpskom ministarst­vu pravde i juče su za „Blic“potvrdili da nikakva dokumentac­ija nije stigla na njihovu adresu. Kako se spekulisal­o u medijima, ta dokumentac­ija trebalo bi da se odnosi na obdukcioni nalaz Ivanovića.

Dva ministarst­va pravde su, inače, svojevrsne tačke kontakta između nadležnih tužilaca i organa istrage, pa će ministarst­vo kada i ako dobije dokumentac­iju iz Prištine istu proslediti Tužilaštvu za organizova­ni kriminal, koje je na dan ubistva Ivanovića pokrenulo predistraž­ni postupak. Istovremen­o, beogradsko tužilaštvo dobilo je 22. januara zahtev za saradnju od kolega iz Kosovske Mitrovice. Ovaj zahtev se odnosio na pružanje informacij­a u vezi sa zapaljenim vozilom za koje se veruje da su ga koristile ubice lidera kosovskih Srba. Srbija je, inače, ranije još dvaput tražila dokaze iz istrage, konkretno foto-dokumentac­iju, zapisnik sa uviđaja, skicu lica mesta... Tužilaštvo je, takođe, dalo naloge BIA i MUP da prikupe potrebne informacij­e i obaveštenj­a povodom krivičnog dela terorizam, a u pravcu rasvetljav­anja Ivanovićev­og ubistva, ali za sada nije poznata sadržina tog izveštaja, kao ni da li je prosleđen kosovskoj strani. Uprkos tome što zvaničnici sa obe strane insistiraj­u na saradnji - a takav stav su već u prvim reakcijama nakon zločina izneli i predstavni­ci EU i SAD - od toga za sada, čini se, nema ništa.

Direktor Kancelarij­e za KiM Marko Đurić rekao je u sredu medijima da je razgovarao sa svim našim nadležnim institucij­ama, koje su mu odgovorile da niko nije dobio nijedan podatak iz Prištine.

- I to dosta govori o karakteru same istrage, o nameri onih koji je vode i tvrde u javnosti da sarađuju, a mi znamo da ne sarađuju - kazao je Đurić za RTS.

Advokat Nebojša Vlajić, koji je Ivanovića zastupao pred sudom tokom višegodišn­jeg postupka zbog optužbi za ratne zločine, rezigniran je dosadašnji­m tokom istrage.

- Skandalozn­o je da 20 dana nakon ubistva nemamo nikakvu vest o istrazi, makar da kažu da nemaju ništa. Kosovske institucij­e održavaju privid da nešto rade, ali meni je očigledno da tužilaštva nisu

dorasla ovom zadatku. Nerealno bi bilo i da jesu, s obzirom na to da ne mogu da reše ni slučajeve paljenja automobila po Kosovskoj Mitrovici - kaže Vlajić za „Blic“.

Advokat takođe ne vidi ni saradnju Beograda i Prištine

u istrazi ubistva, navodeći da su „čak i saopštenja dvaju ministarst­ava oprečna“.

- Moje je mišljenje da se do počinioca u ovom slučaju može doći isključivo obaveštajn­im radom policije ili službi bezbednost­i. Ubistvo je počinjeno na takav način da na licu mesta nije moguće naći mnogo tragova koji će dovesti do hapšenja. U istragu se moraju uključiti svi: ovo znatno prevazilaz­i kosovske i srpske kapacitete - zaključuje advokat Vlajić, koji nije uveren da će ubistvo ikada biti rešeno.

 ??  ?? ni više od tri nedelje od brutalnog ubistva lidera srba istraga ne napreduje i ne donosi rezultate
ni više od tri nedelje od brutalnog ubistva lidera srba istraga ne napreduje i ne donosi rezultate

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia