Blic

Ko je radio po zakonu nema razloga za strah

Ko god od ambasadora radi po zakonu nema razloga da se plaši - izjavio je za „Blic” ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- I. M. Jasnić

On je tako reagovao na oštro saopštenje sindikata MSP koje je naš list juče objavio, a u kojem članovi sindikata Dačićeve najave o kontrolama rada u ambasadama nazivaju neprimeren­im.

- Radićemo samo stvari koje su zakonom predviđene, ništa osim toga. Oni koji su radili u skladu sa zakonom ne treba da strahuju - kaže Dačić za „Blic”.

Tim Ministarst­va spoljnih poslova zadužen za nadzor rada naših ambasada i konzulata širom sveta, na čijem je čelu državni sekretar Ivica Tončev, započeo je sa vanrednim nadzorima rada u diplomatsk­o-konzularni­m predstavni­štvima. Nakon što se ta informacij­a pojavila u medijima, Dačić je izjavio da će u okviru vanredne kontrole smeniti sve diplomate u čijim diplomatsk­o-konzularni­m predstavni­štvima budu otkrivene nepravilno­sti.

- Svuda gde se utvrde nepravilno­sti biće smenjeni svi odgovorni. Ne sme biti javašluka i lopovluka po ambasadama, zbog toga će morati da odgovaraju - rekao je Dačić.

To je, međutim, naljutilo članove sindikata, koji kažu da je posebno neprimeren deo najava u kojima se prejudicir­a rezultat kontrola.

- Medijima je još jednom dat alibi da nas nazovu lopovima kojima će se nakon 20 godina stati na put, a javnosti prilika da uživa u novom rijalitiju - navodi se u saopštenju sindikata i traži od Dačića da ukoliko nije želeo da izazove taj efekat, popravi štetu koju je naneo MSP-u, zaposlenim­a, ali i sebi samom.

Izvor „Blica” iz MSP-a kaže da iza saopštenja ne stoji ceo sindikat i da je zato u dnu saopštenja potpisan izvršni odbor, a ne predsednik sindikata.

- Reč je samo o jednom broju ljudi koji bi preko sindikata da se pozicionir­aju i smeste u ambasade iako to ne zaslužuju - navodi izvor „Blica” iz tog ministarst­va.

Nekoliko ambasadora se javilo „Blicu” i potvrdilo da nemaju ništa protiv kontrola.

- Nemam šta da krijem, slobodno neka dođu. Vreme je da se razdvoji žito od kukolja, pre svega zbog poštenih diplomata - ističe jedan od ambasadora koji je hteo da ostane anoniman.

 ??  ?? daČiĆ: odluČan u nameri
daČiĆ: odluČan u nameri

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia