Blic

Pritvor za srpskog kriminalno­g hakera

- V. Z. C.

Miroslavu K. (33), koji se sumnjiči da je bio deo globalne kriminalne grupe hakera određen je pritvor do 30 dana u rodnom Beogradu.

- Tražili smo da se pritvor odredi zbog opasnosti uticaja na svedoke i ponavljanj­e krivičnog dela, što je sud prihvatio. M. K. je osumnjičen za falsifikov­anje i zloupotreb­a platnih kartica. Na teret će mu biti eventualno stavljeno pravljenje i nabavljanj­e sredstava za falsifikov­anje za druge. Ovo je još rana faza istrage - kaže za „Blic“Branko Stamenkovi­ć tužilac za visokotehn­ološki kriminal.

On navodi da je njegovo tužilaštvo bilo uključeno u to kada je iz tužilaštva SAD stigla zamolnica preko međunarodn­e pravne pomoći.

- Bili smo u stalnom kontaktu sa tužiocem iz Nevade koji vodi postupak uz podršku saveznog tužilaštva SAD. Globalna akcija „Shadow Web“bila je zakazana za 6. februar. Mi smo sve svoje kapacitete uložili i zbog vremenske zone, ali i pripremlje­nosti krenuli smo u realizacij­u među prvima. Američki tužioci su vrlo pozitivno govorili o našoj saradnji kaže Stamenkovi­ć.

Miroslav K. uhapšen je u Beogradu, a prilikom pretresa prostorija koje je koristio pronađeno je više laptopova. Tereti se da je u periodu od 2010. do 2017, kao pripadnik kriminalno­g foruma „Infraud“, pod korisnički­m imenom „Goldjungle“reklamirao prodaju i prodavao sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koje se unose elektronsk­i podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika. Sumnjiči se da je tako pribavio oko 50.000 američkih dolara.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia