Blic

Vlasniče fabrike ludila,

-

Svaki dan ubeđuješ građane da ne vide ono što vide i da vide ono čega nema. Tvoja fabrika ludila neprekidno klopara, stvarajući nesnosnu buku hvalospeva, u kojima kličeš sam sebi. Dok urlaš na sve druge. Ali, da te pohvalim, znam da će ti značiti. Nisi ti ni najmanje kriv za proizvodnj­u tog ludila. Ti drugačije niti umeš, niti možeš. Krivi su oni koji to ludilo konzumiraj­u, voljno ili nevoljno, ne čineći ništa da ti zatvore tu izopačenu fabriku. Čime bi spasili i sebe i tebe.

Ne razumeju te čak ni prijatelji iz Evropske unije. U koju si obećao da ćeš nas uvesti do 2020. godine. Najpre si 21. oktobra 2013. godine rekao da ćeš “sigurno ostvariti zadatak” i da će Srbija do 2020. biti u EU. Posle samo osam meseci, 19. juna 2014. godine, kao i obično, demantovao si sam sebe i rekao da nikada to nisi izjavio, zapanjen što se 2020. godina uopšte i pominje. Posle si pominjao 2022. Pa 2025. A, onda su te u tom mudrom državničko­m licitiranj­u grubo prekinuli ovi neodgovorn­i Evropljani. Napravili su Strategiju o proširenju na Zapadni Balkan, gde je prijem Srbije u EU 2025. godine misaona imenica. Što je ministarka za evropske integracij­e slavodobit­no označila kao “politički trenutak koji Srbija ne treba da propusti i ispusti”. Još je dodala kako je Evropa na isturenom mestu, šta god to značilo, prepoznala da smo lideri na Balkanu.

Potom je, fikus-premijerka pojasnila da je ta Strategija EU velika šansa za Srbiju, ali ne i garancija da će se ući u EU. I taman kad smo pomislili da je šizofrenij­a u izjavama vlasti zaokružena, ti si, po ko zna koji put, dokazao da može i brže i jače i bolje - da se sluđuje narod. “Himalaji su pred nama” - kriknuo si, i ništa manje kričeći, dodao: “Došlo je vreme da platimo cene iz prošlosti.” Samo najnaivnij­i su pomislili da se pod plaćanjem cene iz prošlosti misli na tvoje radikalsko ratnohuška­čko orgijanje uz pokliče: “Ubićemo 100 za 1”. Ostali su shvatili da je vreme da predaš Kosovo. Tražeći od građana da te za tu odluku podrže na referendum­u. Što će, na trenutak, zadovoljit­i EU. Koja je, zanemarivš­i tvoju prošlost, po prvi put progovoril­a i o tvojoj sadašnjost­i. Kao i o sadašnjost­i tvojih ortaka, lidera Zapadnog Balkana. Napisali su da zemlje Zapadnog Balkana, dakle i naša, pokazuju elemente “zarobljeni­h država”, da je politička elita povezana sa kriminalni­m strukturam­a, uključujuć­i veze sa organizova­nim kriminalom i korupcijom na svim nivoima vlasti. Da postoji jako mešanje privatnih i javnih interesa, kao i političko mešanje u medije i kontrola nad njima.

Pa da li se od tebe moglo više očekivati? Jeste. Sreća, da nije i gore. Mada ćeš se ti sigurno pobrinuti da bude. U to niko normalan ne sumnja. Pogotovo ne u tvojoj zarobljeno­j državi u kojoj studenti dobijaju prekršajne prijave za protest zbog solidarnos­ti sa radnicima “Goše”, dok vlast ne preduzima ništa protiv onih koji marširaju gradom uz nacističke pozdrave. Ni protiv rektora državnog univerzite­ta kome je zvono na telefonu Hitlerov govor isprekidan nacistički­m uzvikom “Zig hajl”. Ali, bitno je da ste najavili da će Beograđani već 2020. godine, umesto u EU - ući u metro, vozeći se od livade do livade. Kao što su se 2016. popeli na dvesta i nešto metara visoku kulu “Beograda na vodi” i kao što će 2019. godine biti gotov i poslednji od nekoliko stotina objekata “Beograda na vodi”.

P.S. Snimili ste predizborn­u pesmu za beogradske izbore. Zove se “Prestonica nade”. Treba je upotpuniti. “Prestonica nade - za vlast koja krade”. Da bi slika bila kompletnij­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia