Blic

Možda mislite da sam lud, ali Glogovac je tu sa nama

Nakon izvođenja duodrame „Voz” u subotu uveče, Brajović pozvao na minut ćutanja, a Trifunović se obratio publici rekavši da ih njegov drug sa klase gleda.

- Tatjana nježiĆ

Prohladno, veče 10. februara. Doslovce prepun Zvezdara teatar, traži se karta više. Predstava „Voz“Kormaka Makartija u režiji Voje Brajovića, koji uz Sergeja Trifunović­a i igra u ovom kultnom scenskom ostvarenju, od premijere oktobra 2015. odigranom oko 120 puta.

Prolamale su se stajaće ovacije nakon što su se poklonili na završetku. Dugo su gromoglasn­o odjekivale. A onda ih je Voja Brajović prekinuo rekavši: „Tužno je pozorište. I oni koji igraju i oni koji gledaju. I ne samo pozorište. Tužni smo svi. Veliki umetnik i veliki čovek Nebojša Glogovac nas je napustio. Odajmo mu poštu minutom ćutanja.”

Tišina. Muk. A onda je tu tešku tišinu rasparao Sergej Trifunović kazavši da je Glogovac tu, sa nama.

„Možda ćete misliti da sam lud”, rekao je, a potom upola glasa, više za sebe promrmljao „što većina Srbalja i misli“i puna srca dodao: „Glogovac je došao s nama na predstavu. Tu je sve vreme. Gleda nas... Pozdravimo ga aplauzom.”

Prolomio se aplauz. Orila se sala. Sve je odzvanjalo...

Ležerno, a s tako puno pijeteta, pogleda uprtog negde gore, Sergej Trifunović reče: „Vidiš kakav si aplauz dobio.”

I kad je sve bilo gotovo, ljudi su ostali da još malo tu stoje, još koji trenutak... Krenuše pomalo i međusobno da razgovaraj­u iako se ne poznaju. „Tren više na oltaru smisla”, reče jedan fini gospodin srednjih godina, aludirajuć­i i na temu predstave, nakon što ga je gospođa s kojom je bio upitala hoće li da odu.

Između ostalog, neko reče da su igrali maestralno.

I jesu. Što bi se žargonski reklo, „pokidali su” ovu duodramu koja tako potresno, uzbudljivo, na mahove tako duhovito vivisekcir­a (večita) pitanja o (be)smislu, (ne) verovanju, (ne)odgovornos­ti čoveka za sebe i sve oko sebe. Umetnički snažno, pozorišno ubedljivo osvetlili su ih sa raznih strana a iz perspektiv­e nas danas, naših vrtloga i raspeća. Jednostavn­o i prijemčivo iz scene u scenu nizala su se duboka filozofska pitanja, dileme, sučeljavan­ja (ne)mogućih gledišta, koja kroz scenski izraz postaju tako bliska, gotovo svakodnevn­a, bazična, životvorna.

Publiku je osvajao čas

Pogleda uprtog negde gor,e Sergej Trifunović reče: „Vidiš kakav si aplauz dobio”

izvanredni Sergej Trifunović, kao Crni - čovek mračne prošlosti koji je spoznao da je “zlatna žica” života, a to će reći i lepote i smisla, negde u ljudskim grudima, a da je „duhovno bankrotstv­o“ipak najgori izbor, čas Voja Brajović, koji je maestralno­m umetničkom interpreta­ciom profesora filozofije Belog (što sebe naziva profesorom mraka) iznedrio DNK ljudske sudbine na raskršću (ne)poznatih

znakova pored puteva koji vode, s jedne strane, u ništavilo i, s druge, u mogućnost ipak nekakve lepote, i onda kad ona podrazumev­a muku i težinu. Kraj puta svakog ljudskog bića je izvestan. Ali put do tog kraja nije. Sam ga čovek bira. I za to biva odgovoran. I posle predstave ponajviše se pričalo o Glogovcu, tačnije, o čudesnosti njegove ogromne snage. Umetničke i ljudske.

 ??  ??
 ??  ?? sergej i voja u predstavi „voz“
sergej i voja u predstavi „voz“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia