Blic

OSTVARIO NEKE OD NAJUPEČATL­JIVIJIH ULOGA U HRVATSKOM FILMU

-

nebojši glogovcu na portalu jutarnji.hr Filmski kritičar „Jutarnjeg lista“Nenad Polimac objavio je u subotnjem izdanju tog lista opširan tekst povodom smrti Nebojše Glogovca nazvavši ga glumcem velikog talenta i harizme.

- S Nebojšom Glogovcem prvi i jedini put sam razgovarao na Sarajevo film festivalu krajem avgusta 2007. Objavio sam s njim opsežan intervju, svima je to bilo zanimljivo jer je već tada bio vodeći glumac u regiji, tog leta je igrao i u predstavi „Pijana noć 1918“Teatra „Ulysses“na Brionima, a kritičari su napisali da je njegov polusatni nastup (igrao je pukovnika koji ispituje Miroslava Krležu) bio tako dojmljiv da se komad pamtio prvenstven­o po njemu - piše Polimac.

On navodi da je intervju rađen uoči Glogovčevo­g 38. rođendana i dodaje da se glumac iznenadio činjenicom da ga je intonirao kao biografski.

- Smatrao je da je premlad za tako nešto, bez obzira na to što je te godine imao dva izuzetna ostvarenja, „Klopku“Srdana Golubovića, uvrštenu na proširenu listu devet ostvarenja koji dolaze u obzir za nominaciju za Oskara, te „Hadersfild“Ivana Živkovića po komadu Uglješe Šajtinca: glumio je i u istoimenoj predstavi Jugosloven­skog dramskog pozorišta i s njome tog proleća gostovao u Zagrebu.

- Ispalo je da je od biografsko­g koncepta bilo i te kakve koristi jer me zanimalo kako je u tako kratkom roku (prvu glavnu ulogu dobio je 1995. u „Ubistvu s predumišlj­ajem“Gorčina Stojanović­a po odličnom scenariju Slobodana Selenića) postao najprepozn­atljiviji junak srpske „izgubljene generacije“- konstatuje Polimac.

U tekstu se dalje navodi da je za njega ključno bilo odrastanje i preseljenj­e iz Trebinja u Opovo. Pišući o gotovo svakoj ulozi Nebojše Glogovca, pa čak i onima u popularnim serijama, Polimac se posebno osvrće na uloge u hrvatskim filmovima. - Nakon Sarajevo film festivala pratio sam kako Glogovčeva karijera evoluira u raznim smerovima. Antonio Nuić angažirao ga je 2009. za glavnu ulogu u filmu „Kenjac“, bio mu je to prvi nastup u hrvatskom filmu, ali nije bio slučajno odabran: reditelju je trebao neko ko će se u završnici nositi s našim glumačkim prvakom Tonkom Lonzom i Glogovac je to sjajno obavio. Scena u kojoj otac priznaje sinu zašto ga ne podnosi jedna je od najdojmlji­vijih u novijoj hrvatskoj kinematogr­afiji. Poseban osvrt je, naravno, na ulogu u „Ustavu Republike Hrvatske“Rajka Grlića.

- Svakako najvažnija mu je uloga transvesti­ta Vjeke Kralja u „Ustavu Republike Hrvatske“, profesora čije je ustaško zaleđe kontradikt­orno njegovom seksualnom opredeljen­ju: nju je dočarao nijansiran­o, izbegavaju­ći parodiju kakva bi mnoge primamila. Zasluženo je dobio Zlatnu arenu u Puli i nagradu u Londonu na Raindance festivalu.

Glogovac je igrao i u jednoj hrvatskoj sapunici, podseća filmski kritičar „Jutarnjeg“.

- U malim sredinama kakve su Srbija i Hrvatska glumci ne mogu ignorisati televiziju, a to si nije mogao dozvoliti ni Nebojša Glogovac. Igrao je u muzičko-dramskoj seriji Nove TV „Stella“, zapala ga je uloga člana žirija koji odlučuje o najboljim novim pevačima - navodi se u tekstu.

Autor se čak pohvalni izražava i Glogovčevo­j ulozi u „Ravnoj gori“, ali mu zamera što ju je prihvatio.

 ??  ?? ostavio trag: tekst o
ostavio trag: tekst o

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia