Blic

Zašto plačem za Glogovcem

-

Ja moram biti surov da bih dobar bio, replika je iz „Hamleta” koju je izgovarao prerano preminuli Nebojša Glogovac u istoimenoj predstavi. „A ja se pitam, da li moram biti surov da bih dobar bio”, rekao je odmah nakon premijere u oktobru 2016. gostujući kod Velje Pavlovića. U ove dane repriza emitovan je taj intervju i jedno njegovo gostovanje u emisiji „Agape” kod Gajšeka sa vladikom Porfirijem od pre sedam i po godina. Nebojša je bio čovek koji se pita, koji ne donosi olako ocene o ljudima i događajima, koji ne sudi, koji promišlja... to se da zaključiti iz ove naknadne pameti kada procenjuje­mo čoveka koji je završio misiju na zemlji i čije delo više ne može da se pokvari, ali ni popravi.

Kako je samo sa dečačkim smeškom i ljubavlju tada već čovek koji je prevalio četrdesetu na Gajšekovo „vi ste sin sveštenika” dodavao „i majke krojačice”, naglašavaj­ući da ga je njihovo vaspitavan­je formiralo. A njegov otac Milovan, iako „običan sveštenik”, duhovnik je monahinjam­a u manastiru Vavedenje, jednom od najjačih duhovnih centara u Beogradu. Otud mu onakav mir u danu kada sahranjuje sina. Jer on svake nedelje propoveda da je smrt samo novi početak. On veruje. Mora tako.

# Na „vi ste sin sveštenika” dodavao je „i majke krojačice”

Često se kaže da nema nezamenlji­vih i da je groblje puno nezamenlji­vih. Ali za najbolje nema zamene. Teško je nastaviti život ovde na zemlji sa takvim gubitkom. Prvo njegovoj porodici. Potom za Jugosloven­sko dramsko pozorište, naš film i televiziju, smrt Nebojše Glogovca je bez preterivan­ja nenadoknad­iv gubitak. „Hamlet”, „Razbijeni krčag”... nemaju smisla bez njegove posebnosti. Šta će Srdan koji je s njim dve godine pripremao film? Usudio bih se reći i za ovo nesrećno društvo koje, koliko god mi lagali i sebe i druge, oskudeva u kvalitetni­ma, posvećenim a vrednima, dobrima - dakle, sve ono što je taj tršavi glumac iz Pančeva bio - njegov odlazak je otkidanje ono malo zdravog tkiva što je ostalo. A da smo skloni učenju iz dobrih, a ne najgorih primera, mogli bismo da se zapitamo zašto ovoliki svet žali i plače za njim. Možda i zato što je bio vredan, posvećen i pošten u poslu koji je radio?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia