Blic

Spremni smo za nastavak dijaloga

Srbija je spremna da nastavi privremeno prekinuti dijalog sa Kosovom, o čemu je obavestila i Brisel, rekao je juče medijima direktor Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- mihailo Jovićević

Naime, Đurić se juče sastao sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Janom Bratuom, kome je rekao da je Srbija obavestila Brisel da je spremna za nastavak dijaloga.

Srbija, prema Đurićevim rečima, želi da dijalog bude nastavljen, navodeći da su jedine opstrukcij­e tog procesa do sada dolazile iz Prištine, koja je pre oko godinu dana čak formalnom odlukom parlamenta zamrznula dijalog, saopštila je Kancelarij­a za KiM.

- Obavestili smo Brisel da smo spremni za nastavak dijaloga - rekao je Đurić na sastanku sa šefom Misije OEBS na KiM. U razgovoru o političko-bezbednosn­oj situaciji na Kosovu i Metohiji i istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Đurić je rekao da je zadovoljan što je, iako sa mesec dana zakašnjenj­a, konačno počela da pristiže prva dokumentac­ija iz Prištine u vezi sa istragom ubistva Ivanovića. Srbija će, prema njegovim rečima, nastaviti da politički, ekonomski i u svakom drugom smislu pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, i to će u budućnosti činiti još intenzivni­je.

Đurić i Bratu razgovaral­i su i o problemu političkog i verskog ekstremizm­a na Kosovu i Metohiji, kao i nastojanji­ma da profunkcio­niše specijalni sud za ratne zločine takozvane OVK, navedeno je u saopštenju.

Briselski dijalog Beograda i Prištine obustavlje­n je 16. januara ove godine usred prvog sastanka tehničkih pregovarač­a u Briselu. Uzrok privremeno­g prekida bilo je ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijativ­e “Sloboda, demokratij­a, pravda” u Kosovskoj Mitrovici, ispred sedišta svog pokreta. Đurić je medijima odmah po prijemu vesti rekao da ne razmišlja o pregovorim­a i da se hitno vraća u Beograd. Ubrzo je objavljeno da se pregovori prekidaju zbog nestabilne bezbednosn­e situacije na severu KiM. U danima koji su usledili, i Đurić i drugi srpski zvaničnici ponavljali su da se dijalog neće nastavljat­i dok Priština ne privede osumnjičen­e ili ne napravi neki bitniji pomak u istrazi.

Situacija se, po svemu sudeći, promenila, premda dokaza o rezultatim­a istrage u javnosti za sada

DIJALOG OBUSTAVLJE­N USRED SASTANKA ZBOG UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA U MITROVICI

nema. Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri i juče je ponovoio da srpska strana nije odgovorila na četiri pisana zahteva za razmenu dokumentac­ije u vezi sa slučajem Ivanović. S druge strane, i Priština je tek krajem prošle nedelje dostavila obdukcioni nalaz Ivanovićev­og tela i zapisnik sa uviđaja, što su tek uvodni materijali u istrazi.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa od strane nepoznatih počinilaca. Nakon ubistva, ubice su zapalile automobil “opel astra” koji su koristile kao vozilo kojim su pobegli sa lica mesta. U istrazi, koje vode i kosovsko ali i beogradsko Tužilaštvo za organizova­ni kriminal, do sada je saslušan veći broj osoba, među kojima su i članovi Ivanovićev­og pokreta, kao i njegova supruga i brat. Indicija o mogućim počiniocim­a ubistva za sada nema.„

 ??  ?? priština poČela da obaveštava beograd o rezultatim­a istrage ubistva ivanoviĆa
priština poČela da obaveštava beograd o rezultatim­a istrage ubistva ivanoviĆa
 ??  ?? jedine opstrukcij­e iz prištine, tvrdi ĐuriĆ
jedine opstrukcij­e iz prištine, tvrdi ĐuriĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia