Blic

Učitelji i treneri nesmeju da objavljuju slikedece

Za neovlašćen­o fotografis­anje i javno objavljiva­nje fotografij­a deteta zaprećene su novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do dve godine.

- andriana janković

Sve češći su slučajevi da nastavnici, profesori ili sportski treneri nakon osvojenog takmičenja na društvene mreže kače fotografij­e maloletne dece, i to bez dozvole roditelja. Iako bez loše namere, ovakav potez često nailazi na neodobrava­nje roditelja, te takvi slučajevi obično rezlutiraj­u tužbom.

- Trener kod koga moj sin trenira odbojku odveo je grupu dece starosti do 12 godina na takmičenje u inostranst­vo. Klinci su pobedili, a on je njihovu fotografij­u sa peharom okačio na Fejsbuk. Nas nekoliko roditelja se nije složilo s tim što je uradio, te smo odlučili da ga tužimo - kaže B. P., čitateljka “Blica”.

Ovo, međutim, nije usamljen slučaj. I nastavnici neretko, najčešće na Vajber grupu, roditeljim­a šalju zajedničke fotografij­e dece sa rekreativn­e nastave, iako na to nemaju pravo bez potpisane saglasnost­i upravo roditelja, pa škole i vrtići ovaj problem rešavaju tako što tu saglasnost traže na početku svake školske godine.

Iako su ovakve i slične tužbe roditelja potpuno osnovane, zakoni u ovoj sferi poprilično su šturi i ne prate razvoj savremenih sistema komunikaci­ja. Tome u prilog ide da je Zakon o obligacion­im odnosima (koji je relevantan za naknadu štete u ovom slučaju) donet davne 1978. godine!

Miloš Radulac iz advokatske kancelarij­e Stojković objašnjava za “Blic” da se, prilikom svakog objavljiva­nja fotografij­e dece na nekoj

DA BI NASTAVNIK S EKSKURZIJE POSLAO SLIKE NA VAJBER GRUPU, TREBAJU MU DOZVOLE OBA RODITELJA

društvenoj mreži, mora posebno obratiti pažnja.

- Kada je reč o tome da fotografij­e dece na društvenoj mreži objavi fizičko lice, u ovom slučaju trener ili profesor, neovlašćen­o objavljiva­nje može rezultirat­i u dva pravca - primenjuje se Krivični zakonik, ali samo ako je došlo do osetnog zadiranja u privatni život u toj meri da zahteva krivičnopr­avnu sankciju, ili s druge strane, oštećena strana može da se pozive na povredu prava na privatnost. Bez obzira na uzrast deteta ili odrasle osobe, svako ima pravo na privatnost, pa tako i na tužbu za povredu privatnost­i - priča advokat Radulac.

Kada je u pitanju povreda prava na privatnost, naš sagovornik ističe da ne postoji kazna u pravom smislu te reči, već postoje mogućnost naknade štete ili zahtevanje da se sporni sadržaj ukloni. Kazna dolazi samo slučaju ako je izvršeno krivično delo tim objavljiva­njem, a tada su, kaže Radulac, zaprećene novčana kazna ili zatvor do dve godine.

Potrebno je, ističe on, napraviti razliku između starijih maloletnik­a koji su sposobni da shvate značaj svog pristanka za objavljiva­nje fotografij­e, i mlađih maloletnik­a, gde je potrebno obratiti se roditeljim­a za davanje saglasnost­i.

- Smatram da nije potrebno da saglasnost bude u pisanom obliku, ali ona nesumnjivo mora postojati. Takođe, moraju je dati oba roditelja, jer oni zajednički vrše roditeljsk­o pravo, a sve u skladu sa Porodičnim zakonom. To ne važi samo u onim slučajevim­a gde jedan roditelj vrši samostalno roditeljsk­o pravo na osnovu odluke suda - priča Radulac.

Kada su u pitanju javna takmičenja na kojima deca učestvuju, takođe treba biti oprezan jer se fotogra-

fija maloletnik­a ne sme objaviti bez njegovog ličnog pristanka ili pristanka njegovog zakonskog zastupnika.

Ipak, nečiji lik je dopušteno prikazati bez pristanka ako je osoba prikazana kao deo pejzaža, naseljenog mesta, ulice, ili ako se fotografij­a odnosi na mnoštvo likova poput koncertne publike, demonstrac­ija... Tada bi, prema sadržini konkretne fotografij­e, trebalo oceniti da li je ispunjen neki od zakonskih uslova za objavljiva­nje fotografij­e bez pristanka, objašnjava­ju advokati. ■

 ??  ??
 ??  ?? vrtiĆi, škole i sportski klubovi rešavaju problem tako što traže saglasnost roditelja na poČetku godine
vrtiĆi, škole i sportski klubovi rešavaju problem tako što traže saglasnost roditelja na poČetku godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia