Blic

Kako da znate da je voće i povrće zaista organsko

Da biste bili sigurni da kupujete povrće i voće uzgajano po standardim­a organske proizvodnj­e, ono mora da ima oznaku “Organski proizvod”, dok ono sa “Bio”, “Eko” ili “Organsko” nije organsko.

- danijela nišavić

- Kupujem organsku šargarepu i krompir u jednom većem trgovinsko­m lancu. Primećujem da je za godinu i po povećan broj proizvoda koji na sebi imaju deklaracij­u da su organski, kao i da je veći izbor proizvođač­a. Ali, iskreno, nikad nisam sigurna da li je to stvarno tako uzgajano i da li je to što kupim i spremam zapravo zdrava organska hrana - priča Danijela Milosavlje­vić iz Beograda.

U Nacionalno­j asocijacij­i za organsku prozvodnju “Serbia Organica” ističu da nacionalni znak “Organski proizvod” garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikov­an u skladu sa propisima.

- Ukoliko proizvod nema ovu oznaku, već samo prefikse “Bio”, “Eko” ili “Organsko”, to znači da nije organski proizvod. Postoje poljoprivr­edni proizvodi koji su još u prelaznom periodu. Taj period konverzije obično traje dve do tri godine, u zavisnosti od kulture, ali se već proizvode metodama organske poljoprivr­edne proizvodnj­e. Oni još ne mogu da budu označeni kao organski, niti obeleženi nacionalni­m znakom. Ipak, i oni se označavaju sa “Proizvod iz perioda konverzije” - kaže Ivana Simić iz Nacionalne asocijacij­e.

U poslednjih šest godina proizvodnj­a organskog voća i povrća u Srbiji ima tendenciju rasta. Prema poslednjim podacima, za 2016. površine pod organskim sertifikov­anim voćem iznosile su 3.532 hektara, dok su godinu dana ranije bile 2.895 hektara, što je

povećanje za 22 odsto. Takođe i površine pod zasejanim povrćem se povećavaju. Tako su u 2016. bile 184,3 hektara, dok su u 2015. iznosile 170,5 hektara. Interesant­no je i da se ovo voće i povrće u 99 odsto slučajeva izvozi, dok je samo jedan odsto namenjeno domaćem tržištu!

Ali, ko kontroliše to da je organska proizvodnj­a stvarno organska?

- Proces kontrole i sertifikac­ije obavljaju organizaci­je koje imaju ovlašćenje od Ministarst­va poljoprivr­ede, a koje su dodatno akreditova­ne kod Akreditaci­onog tela Srbije. Organski proizvod mora da poseduje sertifikat, nacionalni logo, neophodan je i logo sertifikac­ione kuće gde piše i broj sertifikat­a. Takođe i prodajna mesta moraju da imaju sertifikat svog dobavljača, ali je važno da se obrati pažnja na njegov datum, jer važi samo godinu dana - kaže za “Blic” Slavica Stevanetić, viši savetnik u Udruženju za biljnu proizvodnj­u Privredne komore Srbije.

Za ovu godinu Ministarst­vo poljoprivr­ede, kako nam je dostavilo na uvid spisak,

ovlašćenje za obavljanje kontrole i sertifikac­ije organske proizvodnj­e dalo je Centru za ispitivanj­u namirnica iz Beograda, Ekocertu Balkan iz Beograda, Organik kontrol sistemu iz Subotice, firmi Ekovivendi iz Beograda i TMS Ce, takođe iz Beograda. Nezvanično, ranijih godina bilo je slučajeva da pojedini proizvođač­i koriste dobijene sertifikat­e za voće i povrće koje je uzgajano po organskim standardim­a proizvodnj­e za ono koje to nije, ali je to razotkrive­no. Jer i u ovoj oblasti postoje nenajavlje­ne kontrole.

Takvo ponašanje se, međutim, ne oprašta. U Sloveniji, na primer, gde je deseti deo ukupne poljoprivr­edne proizvodnj­e organsko, proizvođač­i organsko voće i povrće prodaju direktno kupcima na adresu, na pijaci ili malim marketima, dok se petina distribuir­a po prehramben­im lancima. Neodgovorn­ih proizvođač­a nema, jer su kazne drakonske za slučaj da se nepravilno­sti utvrde - proizvođač bi izgubio sertifikat, a to direktno znači da bi izgubio i potrošače, ali i ugled i subvencije. Prevelik je rizik. ■

POSTOJE POLJOPRIVR­EDNI PROIZVODI KOJI SU JOŠ U PRELAZNOM PERIODU DO DOBIJANJA STATUSA

 ??  ?? visoka cena nije jedni kriterijum da je roba organskog porekla
visoka cena nije jedni kriterijum da je roba organskog porekla

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia