Blic

Preživeo ranjavanje i rat, sad ga ubi komšija

Miodrag je sa 18 godina otišao na ratište, tamo je upao u minsko polje. I sa otvorenom ranom nastavio je da se bori na Kosovu i sve je to preživeo, došao je kući, stvorio porodicu, a ubio ga je čovek čiji je prag branio.

-

Ovako o Miodragu Milovanovi­ću (39) iz Kaluđerice, koji je u nedelju oko 15 sati ubijen iz pištolja zbog nesporazum­a u saobraćaju, priča njegov brat od strica Dragan Milovanovi­ć. Zbog ovog zločina uhapšen je Miodragov komšija Marko Đokić (29), koji je, kako smo nezvanično saznali, priznao zločin.

Miodrag je sahranjen juče na Mokroluško­m groblju. Kovčeg do grobnog mesta nosili su njegovi prijatelji i saborci, heroji sa Košara. Stotinak ljudi, članovi porodice i prijatelji, ispratili su Miodraga na večni počinak, a njegovi sinovi (10 i 12 godina) nisu prisustvov­ali sahrani nakon opela.

- Sa 18 godina u ratu je obezbeđiva­o komandira bataljona, što je jedan od najtežih zadataka. Sećam se, bili su na nekom zadatku u osmatranju i upali su u minsko polje. Neki Rus ga je spasao tada, podigao je ranjenog Miodraga i nosio ga tri-četiri kilometra. Miodrag ni tako ranjen nije hteo da miruje, nakon samo dva dana u bolnici vratio se na Kosovo da se bori. Ni rana mu još nije bila zarasla i to je ono po čemu ga svi pamtimo - priča Dragan Milovanovi­ć.

Miodrag je ubijen u dvorištu svoje kuće u Kaluđerici, u nedelju, oko 15 sati. Kako priča njegov brat, ubistvu je prethodila svađa između Miodraga i Marka Đokića zbog nesporazum­a u saobraćaju oko 10 sati ujutru. Miodrag je u kolima bio sa ženom i decom, nastavio je put posle svađe oko toga ko je kome preprečio put, međutim ubica nije hteo na tome da se završi.

- On je njega jurio pet sati. Kružio je i čekao ga ispred kuće dok ga nije ubio. Ispred kuće nije bilo konflikta, Miodrag se nije nadao da će ubica nositi pištolj i ispaliti u njega tri hica - priča Dragan.

Dodaje da je Miodrag bio mnogo dobar čovek.

- Čak i u slučaju da je Miodrag tog čoveka opsovao ili udario, znam da bi posle dva minuta zaplakao, izvukao bi ga iz kola i pozvao bi ga na kafu i pivo da sve lepo reše. Miodrag je odlikovani heroj, sa invalidsko­m penzijom, vukao je gelere u sebi 20 godina, bolelo ga je kod svake promene vremena. Miodrag je sa 18 godina branio državu i prag tog čoveka koji ga je sad ubio, a koji je tad imao 10 godina - dodaje Dragan.

Dragan priča da su samo nekoliko minuta pre ubistva sa Miodragom u kolima bili i njegova žena i sinovi i da je izbegnuta veća tragedija..

- Mogao je da mu ubije dete, da uradi goru stvar koja bi zakopala i nas i njegovu porodicu. Ovako, mi smo pravi pred Bogom, a on neka ispašta za svoje - dodaje Dragan. Miroslava Brkić

 ??  ?? kovČeg nosili prijatelji i saborci
kovČeg nosili prijatelji i saborci
 ??  ?? miodrag milovanovi­Ć
miodrag milovanovi­Ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia