Blic

Cenkajte se za kiriju

Obavezno proveriti kakvo je grejanje jer to moze i te kako dauveca mesecne troskove

-

Svakako će jedan od osnovnih kriterijum­a prilikom izbora stana biti cena. Većina studenata praktikuje da uzima stanove neposredno pored fakulteta - ti stanovi su obično i skuplji jer su traženiji. Cena se može umanjiti ako je stan u suterenu, zbog manje dnevne svetlosti ili ako nema internet i kablovsku, a mali je trošak ako nešto od ta dva sami obezbedite.

S druge strane, i druge lokacije mogu imati svojih prednosti, samo je važno da bude dobra povezanost linijima gradskog prevoza. Tako razmišlja i Slaven iz Subotice, student arhitektur­e.

- Nisam u mogućnosti da plaćam skup stan jer su troškovi studiranja inače ogromni, tako da ne gledam mnogo lokaciju. Stan može da bude i dalje od fakulteta, ali bitno je da je cena pristupačn­a. Takođe mi je važno da je deo grada u kojem se nalazi stan dobro povezan linijama gradskog prevoza sa centrom jer mi se tu nalazi fakultet - kaže Slaven.

U svakom slučaju, nikako ne zaboravite da se raspitate za troškove za komunalije i druge troškove koji nisu uključeni u cenu. Ne zaboravite pre svega cenu grejanja. Ukoliko ne postoji centralno grejanje, dobro se raspitajte za način zagrevanja prostora u zimskim periodima i o visini tih troškova. Postoji mogućnost da nećete moći da zagrejete prostor, a da će grejanje biti skupo. Ne zaboravite da su u januaru i februaru svi najbolji stanovi zauzeti i da vam selidba neće biti najbolja opcija. Zato je važno pogledati više stanova.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia