Blic

KAPARA STITI KUPCA I PRODAVCA

Pri progaju nekretnine treba napraviti i predugovor

- Snežana Lužajić, blog Svet nekretnina

Prvi veliki korak u realizacij­i kupovine ili prodaje nekretnine je – kapara (izuzev situacije u kojoj se isplata obavlja odjednom po osnovu ugovora o kupoprodaj­i, npr. odmah useljiv stan i keš kupac), koja štiti i kupca i prodavca, ali ako se sprovede pravilno uz stručni savet advokata i agenata.

Kapara je određeni iznos novca koji kupac predaje prodavcu radi obezbeđenj­a i izmirenja ugovornih obaveza i predstavlj­a znak da je ugovor zaključen. Ona je vid psihološko­g pritiska na ugovorne strane jer se kod zaključiva­nja ugovora o kupoprodaj­i uobičajeno daje kao odstupnica. Jednostavn­im rečnikom, odstupnica znači - nema predomišlj­anja (bez posledica) posle overe predugovor­a i predaje, odnosno primanja kapare.

Ako odustanete kao kupac – prodavac ima pravo da zadrži iznos koji ste dali kao kaparu, a ako odustanete kao prodavac – kupac ima pravo da traži udvojeni iznos koji ste primili kao kaparu.

Ipak, postoje slučajevi u kojima se kapara vraća kupcu u jednostruk­om iznosu, a to su sporazumni raskid, nemogućnos­t ispunjenja usled više sile i ako su obe strane krive za neispunjen­je ugovora.

U praksi, posle uspešno završenih pregovora, zakazuje se termin za kaparu, uz obavezno prisustvo advokata (svaki posrednik uvek ima najmanje jednog na raspolagan­ju) koji će pregledati svu originalnu dokumentac­iju koju poseduje prodavac. Obaveza prodavca je i da prilozi najsvežiji List nepokretno­sti (mnogi ga zovu - Vlasnički list), a često i uverenje da na stanu nema tereta (oba dokumenta se dobijaju u Katastru), u čemu mu sigurno može pomoći njegov agent. Advokat će na kapari izraditi predugovor o kupoprodaj­i kojim ce precizirat­i bitne sastojke glavnog ugovora. Pre potpisivan­ja predugovor­a, obe strane treba da ga pročitaju i dobro razumeju.

Kada se obe strane saglase oko sadržine predugovor­a, skenira se sva dokumentac­ija na osnovu koje je on izrađen, kao i lične karte kupca i prodavca i zajedno sa tekstom predugovor­a prosleđuju se na imejl notara.

Notar sve pregleda ponovo, proverava da li za predmetnu nekretninu postoji već overen predugovor ili ugovor od istog prodavca (čime se sprečava tzv. dupla prodaja) i ako je sve u redu, potvrđuje termin za overu.

Na overi notar strankama čita tekst predugovor­a, objašnjava sve što je potrebno i pošto sve bude jasno i potpisano - overava (solemnizuj­e) predugovor.

Uobičajena visina kapare je 10 odsto od ugovorene kupoprodaj­ne cene, a njen iznos se obavezno navodi u predugovor­u. Prilikom isplate kupoprodaj­ne cene, data kapara se uračunava u ispunjenje obaveze.

 ??  ?? ono što treba imati na umu jeste da jedino overeni predugovor štiti vaše interese. praksa pokazuje da taksu za overu po pravilu plaĆa kupac; polovinu na overi predugovor­a i isto toliko na overi ugovora o kupoprodaj­i. visina takse direktno zavisi od...
ono što treba imati na umu jeste da jedino overeni predugovor štiti vaše interese. praksa pokazuje da taksu za overu po pravilu plaĆa kupac; polovinu na overi predugovor­a i isto toliko na overi ugovora o kupoprodaj­i. visina takse direktno zavisi od...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia