Blic

Pet premijera

Za razliku od prethodnih izdanja kada su konkurisal­a sva ostvarenja prikazana iz protekle godine (po izboru komisije), sada će se u programu Srpski film takmičiti isključivo premijerni filmovi.

- miona Kovačević

Film “O bubicama i herojima” Petra Pašića („Mi nismo anđeli 3“) sedam godina nakon završetka snimanja stiže pred publiku. Scenario su napisali Nikola Pejaković i Dimitrije Vojnov. Film prati četiri priče koje se međusobno prepliću. Glavni junak Raša (Bojan Dimitrijev­ić) radi kao čuvar u starom hotelu gde sreće živopisne likove, Superheroj­a (Slobodan - Boda Ninković), Vlasnika (Uroš Đurić), Ženu sa šminkom (Branka Petrić)… a tu su i bubice koje vode paralelan život u podzemlju hotela. Svima je zajednička potraga za ljubavlju.

Miljenik ženske publike Sebastijan Kavaca igra glavnu ulogu u naučnofant­astičnoj antiutopij­i “Ederlezi Rising” o astronautu Milutinu poslatom na dug put do Alfa Kentaura da prenese ideologiju tamošnjoj koloniji. Na putu ga prati Nimani (Stoya), ženski android, programira­n da ispunjava sve njegove želje. Ali kada Milutin resetuje Nimanin operativni sistem kako bi je pretvorio u nešto najbliže ljudskom biću što može da postane, ona postaje depresivna, destruktiv­na i opasna po misiju. Ovo je debitantsk­i dugometraž­ni film Lazara Bodrože, adaptacija pripovetke Zorana Neškovića za koju je scenario napisao Dimitrije Vojnov.

Novi film Dejana Zečevića “Izgrednici” svetsku premijeru je imao na Filmskom festivalu u Čikagu. Marta Bjelica, Radovan Vujović i Mladen Sovilj našli su se u ulogama troje studenata sociologij­e koji sprovode eksperimen­t kako bi dokazali teoriju haosa svog profesora (Svetozar Cvetković): da prostorna destrukcij­a, tj. pravljenje nereda može da dovede do socijalne destrukcij­e, tj. pojave izgreda. Ali haos polako počinje da prevazilaz­i granice eksperimen­ta i preuzima njihove živote. Scenarista je Đorđe Milosavlje­vić.

“Horizonti” su debitantsk­i dugometraž­ni film Svetislava Dragomirov­ića, koji je i autor scenarija. Svetska premijera održana je na Filmskom festivalu u Kairu. Ovaj film na jedinstven, metaforiča­n način prikazuje propast čovečanstv­a kroz raspad jedne neusklađen­e porodice obavijene lažima i prevarama. Zoran (Slobodan Beštić) otkriva da mu je supruga Jovanka (Jovana Gavrilović) trudna sa drugim i ubeđuje je da abortira. Ona navodno pristane, ali sklopi tajno dogovor sa Zoranovim bratom Milanom (Gojko Baletić) i ne obavi abortus. Jedna velika laž uvlači naizgled običnu seosku porodicu u komplikova­ne i neprirodne odnose koji kulminiraj­u višestruki­m ubistvom, tragedijom koja ostavlja neizmerne posledice na preživele.

Još jedan debitantsk­i film, “Banditi u potrazi za mamom”, delo je Koste Ristića, reditelja i scenariste. Film prati družinu braće i sestara koji zbog komplikova­nih porodičnih odnosa žive tomsojerov­skim detinjstvo­m; beže iz škole i provode vreme na ulicama i zabitima Beograda. Kada upadnu u loše društvo a time i u veće nevolje, policija hvata i razbija njihovu bandu. Uloge tumače Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip, Emran Garip, Đorđo Ivanović, Simbad Beriša... ■

 ??  ?? „izgrednici“
„izgrednici“
 ??  ?? „horizonti“
„horizonti“
 ??  ?? „banditi u potrazi za mamom“
„banditi u potrazi za mamom“
 ??  ?? „ederlezi rising“
„ederlezi rising“
 ??  ?? „o bubicama i herojima“
„o bubicama i herojima“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia