Blic

U slavu Džajića!

Film o životu i radu legende Zvezde imao je beogradsku premijeru. Emotivna priča o čuvenom levom krilu pojavila se u ponedeljak uveče na platnu u Jugosloven­skoj kinoteci i nikoga nije ostavila ravnodušni­m.

- nebojša Todorović

Priča o jednom od najboljih jugosloven­skih fudbalera svih vremena, Draganu Džajiću, njegovim počecima, uspesima i teškim životnim iskušenjim­a ekranizova­na je u dokumentar­nom filmu “Džajić - Stazama šampiona”.

Autor filma, novinar Sabahudin Topalbećir­ević, napravio je priču o dečaku sa Uba, legendi Crvene zvezde, osvajaču titule prvaka Evrope i sveta.

Džaja je pričao o počecima, kako je svaki dan sa Uba putovao sat i 15 minuta do Beograda na treninge, o voljenom klubu, reprezenta­ciji, a prisetio se trenutaka i svih lepih i manje lepih događaja.

- Sutra kada bih se rodio sve bih opet isto ponovio jer život nisu med i mleko - rekao je Džajić u filmu, što je posebno naglasio i po završetku premijere kojoj su prisustvov­ali brojni, ne samo sportski velikani. Među njima su bili Zdravko Čolić, Dušan Savić, Zvezdan Terzić, Vladimir Petrović Pižon, Ljupko Petrović, Stanislav Karasi, glumac Dragan Vujić Vujke, košarkaški stručnjak Vladislav - Lale Lučić, Zoran Avramović, bivši Zvezdini igrači Zdravko Borovnica, Cvijetin Blagojević, Radmilo Mihajlović, kao i Dragan Okuka, Vuk Drašković...

Delovi filma bili su posebno posvećeni duelima sa legendarni­m španskim bekom Kamačom, kao i o prijateljs­tvu sa Peleom i poziv da na njegovom oproštaju baš Brazil igra protiv Jugoslavij­e. Takođe, pričao je i o najtežim danima života, a i vremenu provedenom u zatvoru.

- Nemam nameru mnogo da pričam, u filmu sam ispričao onako kako sam se

osećao, a svako će ga doživeti na svoj način. Jednostavn­o, nisam od onih koji mnogo vole da pričaju, iako to nisam često mogao da izbegnem. Bez lažne skromnosti, imao sam više uspeha nego loših trenutaka u životu, a ceo život sam posvetio Crvenoj zvezdi i fudbalu i nije mi žao. Mnogo mi je drago što je sa mnom ove večeri bila porodica, prijatelj Čola, Zvezdan Terzić, ljudi iz Zvezde, trener Milojević, koji u utorak ima važnu utakmicu, kao i brojne legende našeg kluba - istakao je Džajić.

U filmu se prepliće radnja o fudbaleru, tehničkom direktoru, predsednik­u i zatvorenik­u, u kojem je Džajić otkrio i detalje o kojima ranije nije govorio.

O fudbalskoj karijeri Dragana Džajića se sve zna. Proglašen je za treću Zvezdinu zvezdu, najbolji je srpski fudbaler svih vremena, a bio je u rukovodstv­u crvenobeli­h kada je klub iz Ljutice Bogdana bio evropski i svetski šampion. ■

 ??  ?? dragan džajiĆ u društvu autora filma sabahudina topalbeĆir­eviĆa
dragan džajiĆ u društvu autora filma sabahudina topalbeĆir­eviĆa
 ??  ?? dragan džajiĆ i zdravko ČoliĆ
dragan džajiĆ i zdravko ČoliĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia