Blic

Brnabić: 54 miliona evra za „Tiršovu 2“

- Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle obilaska Univerzite­tske klinike u Tiršovoj sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Zoranom Radojičiće­m, da će u izgradnju „Tiršove 2“biti uloženo 54 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

Ona je rekla da Vlada i Beograd razmatraju gde bi bila najbolja lokacija za „Tiršovu 2“, koja bi prema oceni ministra zdravlja trebalo da bude krajnji cilj kako bi bili stvoreni dobri uslovi za lečenje dece.

Brnabićeva je dodala da je do sada uloženo sedam miliona evra i da su obišli magnetnu rezonancu koja je počela da radi pre dva meseca, prostor za novu angio-salu i radove na fasadi na koju se stavlja izolacija.

“Tiršova je važna za Beograd, Srbiju, ali i region. Ovde se leče deca iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske, cele Bosne i Hercegovin­e, iz Hrvatske i Prištine. Daćemo sve od sebe da ubrzamo radove mladih lekara i da oni budu završeni u roku”, rekla je Brnabićeva.

Ministar Lončar rekao je da je cilj da se sa izgradnjom „Tiršove 2“stvore i dobri uslovi za Kliniku i da će sa više od pet miliona evra biti rešeno pitanje opreme za narednih sedam godina. On je rekao da je u „Tiršovoj“na specijaliz­aciji sto mladih lekara iz oblasti pedijatrij­e i dečje hirurgije i da je na taj način “obezbeđen garant da će u budućnosti imati ko da leči” građane.

Premijerka je rekla da je za onkologiju nabavljen novi akcelerato­r i da ih je sada u Srbiji ukupno 15, čime se Srbija približila svetskom standardu (jedan akcelerato­r na 250.000 stanovnika). Upitan o leku za spinalnu-mišićnu atrofiju, ministar Lončar je rekao da će 26. februara komisija doneti konačnu listu pacijenata koji su kandidati za lek, a da na godišnjem nivou taj lek košta 700.000 evra. ■

OVDE SE LEČE I DECA IZ MAKEDONIJE, REPUBLIKE SRPSKE, CELE BIH, HRVATSKE, PRIŠTINE... - KAŽE PREMIJERKA

 ??  ?? na specijaliz­aciji
na specijaliz­aciji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia