Blic

I mi smo hteli samo jednu listu opozicije

Bili smo među prvima koji su aktivno radili na dogovoru koji je trebao da obezbedi jedinstven­u opozicionu listu, ali to jednostavn­o nije zaživelo - kaže za “Blic” kandidat za gradonačel­nika Marko Bastać.

- I. Jasnić

- Kada je postalo jasno da nema šanse da takav pristup zaživi i kada su raznorazni počeli sa svakog ugla da viču „ja sam kandidat za gradonačel­nika“, odlučili smo se za samostalan izlazak bez odustajanj­a od principa koje smo predložili svima.

Kako je došlo do toga da propadne dogovor sa Draganom Đilasom?

- Nismo nikada imali dogovor da bi propao. U danu kada smo odlučivali kako da se u trenutku kada je bilo jasno da postoje barem dve opozicione liste, sa ambicijom da okupljaju druge političke aktere, ponašamo, ja sam u našim prostorija­ma razgovarao sa gospodinom Đilasom. I rastali smo se prijateljs­ki. Ali moram da priznam da je meni ova priča o kolonama, listama i dogovorima postala potpuno deplasiran­a. Građani zaslužuju da pričamo o njihovim problemima i rešenjima za te probleme, a ne o našim odnosima i dogovorima.

Kolike su šanse da pređete cenzus? I kojim rezultatom biste bili zadovoljni?

- Cenzus nije tema. A rezultat će biti adekvatan našoj sposobnost­i da predstavim­o nove ideje što većem broju građana. Prva ideja je poboljšanj­e životnog standarda kroz smanjenje troškova komunalnih usluga i ukidanje nepotrebni­h parazitski­h sistema

koji ne služe ničemu, a troše naš novac. Druga ideja je vezana za potrebu da iz Beograda proteramo agresiju i nepravdu. Zato insistiram­o na osnivanju Gradske advokatske kancelarij­e, ličnim pratiocima i personalni­m asistentim­a za svako dete, zato insistiram­o na osnivanju kancelarij­e za nacionalne manjine na gradskom nivou. I treća ideje je potreba da zaustavimo dalje urušavanje opasno ugroženih demokratsk­ih kapaciteta našeg društva kroz stvaranje okvira da se u proces odlučivanj­a uključi što veći broj ljudi.

U jednom intervjuu ste negativno govorili o Šutanovcu i Šapiću u smislu toga ko igra u Vučićevu korist. Da li to znači da ste vi jedina prava opozicija?

- Znam da smo mi nova i originalna opozicija sa ozbiljnim potencijal­om. Tako se i ponašamo, pa pogledajte, imali smo više od 45 akcija kojima smo ukazivali na probleme koje pravi dvojac Mali i Vesić. To što su neki drugi takođe opozicija ili se tako predstavlj­aju neće me sprečiti da im odgovorim na prozivke, kao u slučaju Šapića, ili da ukažem da smo mi bili ti koji smo prvi javno i u programu tražili ukidanje komunalne policije ili uvođenje referendum­a ako je tema Šutanovac. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia