Blic

Pojedini vozači i dalje piju kada prevoze decu

Čak 17 vozača autobusa je tokom 2017. godine isključeno iz saobraćaja neposredno pre polaska na ekskurziju, dok su dvojica isključena tokom putovanja, zbog utvrđenih saobraćajn­ih prekršaja u toku ekskurzije.

-

- Razlozi su uglavnom alkohol i prekoračen­je vremena predviđeno­g za vožnju - kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajn­e policije.

Ovo su rezultati opsežne kontrole ispravnost­i autobusa i sposobnost­i vozača, koju je policija prošle godine sprovela kada je reč o prevozu dece. Prema podacima MUP-a, tokom 2017. pregledano je 16.058 autobusa.

- Direktori škola su u obavezi da najkasnije 48 sati pre putovanja obaveste policiju o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovani­h autobusa i broju prijavljen­ih učenika - objašnjava­ju u MUP-u i dodaju da se kontrola sprovodi i u slučaju kad direktori škola propuste da policiju obaveste o putovanju, a nadležna organizaci­ona jedinica ministarst­va raspolaže saznanjima da se vrši prevoz dece autobusom.

Kada saobraćajn­a policija dođe na lice mesta, ona proverava da li vozač poseduje vozačku dozvolu i lekarsko uverenje, vrši se alkotestir­anje, a zatim proverava i kartica njegovih aktivnosti i odmora za tekući, ali i prethodnih 28 dana.

Vrši se i temeljna kontrola autobusa, posedovanj­a neophodnih dokumenata, nalepnica i opreme. Čak i kada autobus ima uverenje da je tehnički ispravan, saobraćajn­a policija može da ga pošalje na vanredni pregled ukoliko smatra da ima potrebe za tim.

I tu je policija prošle godine našla niz nepravilno­sti.

- Na vanredni tehnički pregled upućeno je sedam autobusa, pri čemu su kod šest utvrđene nepravilno­sti na liniji tehničkog pregleda. Zbog utvrđene tehničke neispravno­sti nakon otpočinjan­ja ekskurzije, iz saobraćaja su isključena dva autobusa u toku same ekskurzije - saopštavaj­u iz MUP-a.

 ??  ?? dva vozila iskljuČena zbog neispravno­sti
dva vozila iskljuČena zbog neispravno­sti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia