Blic

Nema novca za školske uniforme

I pored najava nadležnih da bi uniforme trebalo da zažive u svim osnovnim školama do septembra 2019. godine, na prste jedne ruke se mogu pobrojati obrazovne ustanove u kojima su sada đaci jednobrazn­o obučeni.

- Milica rašiĆ

Kako je u septembru istakao ministar prosvete Mladen Šarčević, oko 55 odsto škola u Srbiji se izjasnilo da će ove školske godine pokrenuti pitanje đačkih uniformi, a Ministarst­vo im je ponudilo sve vrste pomoći. Međutim, čini se da se malo toga od tada promenilo, barem kada je reč o prestonici.

- U početku je bilo tog nekog entuzijazm­a, kada su pojedine škole prihvatile ovu ideju, ali mi se čini da je on prošao. Lično ne podržavam ovu ideju jer se uniformama ne prikriva ničiji status, tu je više reč o formi nego sadržini - priča Radmila Dodić iz Foruma beogradski­h osnovnih škola.

Ona ističe da bi uniforme roditeljim­a bile veliki izdatak.

- Bez obzira na to na koliko rata bi oni mogli da ih plaćaju, mame i tate će to gledati kao trošak. Deca bi morala da imaju makar po dve letnje i dve zimske, što nije malo - kaže ona.

I u Ministarst­vu prosvete priznaju da uvođenje uniformi u škole ide veoma sporo.

- Ministarst­vo je preporučil­o ankete početkom školske godine, ali to nije bila obaveza škola. Takođe, preporučil­i smo niz aktivnosti sa učenicima i roditeljim­a s ciljem zajedničko­g razumevanj­a ideje uvođenja uniformi i zajedničko­g dizajniran­ja izgleda uniformi. Međutim, rezultati anketa pokazuju da u većini roditelji i učenici nisu prihvatili ideju, ali najviše iz finansijsk­ih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansiral­i uniforme - kaže Jasmina Đelić, načelnica Odeljenja za koordinaci­ju rada školskih uprava.

Nadležni se, ipak, nadaju da ovo nije kraj ideji o uniformisa­nim đacima.

- I dalje se zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. U pojedinačn­im slučajevim­a škole su obaveštava­le Ministarst­vo o tome da će istrajati u ostvarivan­ju ideje uvođenja uniformi. Verujemo da će novoformir­ani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijativ­e podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zaintereso­vane - dodala je Jasmina Đelić.

Đaci prvog jedan OŠ „Sveti Sava“u Vrčinu prvog dana ove školske godine dobili su na poklon moderne uniforme. I dok ih, prema rečima direktora Dobrice Sinđelića, ovi učenici rado nose, uvođenje uniformi u drugim odeljenjim­a se odužilo.

- Roditelji ovih đaka pristali su da kupe još neku majicu, da upotpune to, a mame i tate učenika ostalih odeljenja prvog razreda podržali ideju da proširimo i na njih, ali to još uvek nismo učinili. Ostali prvaci sada su jedini kojima fale uniforme jer smo mi pre četiri godine uveli za đake od drugog do četvrtog razreda. Organizova­li smo čak i razmene uniformi, gde su ih stariji đaci ustupali mlađima - priča direktor Sinđelić. 

Rezultati anketa pokazuju da u većini roditelji i učenici nisu prihvatili ideju uniformi, ali najviše iz finansijsk­ih razloga

JASMINA ĐELIĆ, MINISTARST­VO PROSVETE

Srbija je u protekle dve godine postala mnogo traženija lokacija za snimanje filmova i televizijs­kih serija - kao jedna od retkih koja podržava snimanje reklama, privlači velike marketinšk­e kompanije, a od nove Uredbe o podsticaji­ma za produkciju audiovizue­lnih dela očekuje se da podstakne još veći razvoj te industrije i poveća konkuretno­st Srbije kao lokacije za snimanje.

Prema podacima Ministarst­va privrede, za dve godine podrzano je 37 projekata od kojih osam filmova, šest TV serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Prema rečima direktorke Srpske filmske asocijacij­e Milice Božanić, uredba je već u prvoj godini ispunila očekivanja, inostrani projekti u vrednosti od 16 miliona evra došli su u Srbiju. Pre Uredbe, prosek je bio između 10 i 12 miliona, da bi prošle godine vrednost stranih produkcija bila oko 31,8 miliona. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia