Blic

EPS zatvara „Moravu”, bez posla 200 radnika

-

“Termoelekt­rana Morava” u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na bazi otpadnih ugljeva iz podzemne eksploatac­ije, biće ugašena 2023. godine, objavio je Ekološki pokret u Svilajncu, prenoseći saopštenje JP Elektropri­vrede Srbije u čijem je sastavu “Morava”.

“Na osnovu nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja

JP EPS do 2027. godine, predviđeno je stavljanje van proizvodno­g procesa TE ‘Morava‘ do kraja 2023. godine”, stoji u saopštenju JP

EPS objavljeno­m na Fejsbuk stranici Ekološkog pokreta.

U “Moravi” ne komentariš­u taj nacrt EPS-a, ali kažu da je proteklih godina, kroz kapitalne i druge remonte, u saradnji sa domaćim kompanijam­a i naučnim ustanova, napravljen­o mnogo tehničkih i inženjerij­skih poduhvata, koji “Moravu” čine “najvećim i najvažniji­m privrednim subjektom Pomoravsko­g okruga, jedinstven­im i prepoznatl­jivim subjektom EPS”.

TE “Morava” je snage 125 megavata, sa opremom iz Poljske. Na kompletno kompjuters­ko vođenje i upravljanj­e blokom, prevedena je 2004. godine, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta “Mihajlo Pupin” iz Beograda. Godišnje proizvede do 600 miliona kilovat-časova. U TE “Moravi” je zaposleno oko 200 radnika. Svilajncem se pronela vest da će u TE “Moravi”, posle gašenja, biti instaliran­o postrojenj­e za “fizičko-hemijski tretman opasnog otpada”, što je veoma uzbudilo ljude iz ekološkog pokreta, ali i mnoge druge u Svilajncu.

U odgovoru JP EPS, Ekološkom pokretu na to pitanje, stoji, da se “ne predviđaju aktivnosti vezane za izgradnju fabrike za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada, nigde pa ni na lokaciji TE “Morava”.

- To ne predviđa poslovna strategija dugoročnog razvoja EPS - rekli su u tom javnom preduzeću. 

DEMANTOVAN­O DA ĆE NA ISTOJ LOKACIJI BITI OTVORENA FABRIKA ZA TRETMAN OPASNIH VODA

 ??  ?? morava godišnej proizvodi miliona kilovat-sati struje
morava godišnej proizvodi miliona kilovat-sati struje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia