Blic

Ski-centri puni i posle raspusta, cene ne padaju

Ni kraj raspusta, koji roditelji uglavnom koriste za odmor na planini, nije uticao na snižavanje cena zimovanja, a većina kapaciteta u srpskim ski-centrima je popunjena.

- Mirjana ČvoriĆ gubeliĆ

Mesta nema ni u hotelskom, ni u privatnom smeštaju na gotovo svim planinama. Kada je počela sa radom Ski-staza Crni vrh na Divčibaram­a, deo skijaša koji je ranije išao na Zlatibor preselio se na ovaj vrh, gde i kada na hiljadu metara nadmorske visine izostane snega, veštačkim osnežavanj­em se osposobi staza za ljubitelje skijanja. Poslednjih dana služi ih i vreme, pa su svi kapaciteti popunjeni.

„Uzalud nas zovu, ali nijedno slobodno mesto nemamo. Divčibare imaju

dosta privatnih vila, ali je sve rasprodato odavno. Hotelski smeštaj je takođe popunjen. Palo je dovoljno snega, a najavljuju se nove padavine, tako da su ovde svi zimski sadržaji dostupni. Cene prenoćišta su od deset evra za noć, a apartmani koštaju 3040 evra. Od tri hiljade dinara pa naviše kreće se prenoćište sa doručkom u hotelima na Divčibaram­a“, kaže Ivan Gavrilović iz Turističke organizaci­je Valjeva.

Cena dnevnog ski-pasa za decu je 800 dinara, a za odrasle 1.300. Iznajmljiv­anje opreme je 950 dinara, a za decu 750.

Na Zlatiboru vlada atmosfera slična novogodišn­joj, kada se tradiciona­lno rasprodaju svi turistički kapaciteti.

Na Torniku je snega bilo dovoljno i u decembru i januaru, ima ga i sada, pa su skoro sva raspoloživ­a mesta popunjena turistima.

„Da li zbog snega ili zbog praznika, ali ovde je oko 95 odsto kapaciteta popunjeno. Skoro da nemamo više šta da izdamo. Cene u privatnom smeštaju su od 25 evra za studio apartmane, dok je u apartmanim­a prenoćište od 30 do 40 evra. U hotelu sa tri zvezdice, polupansio­n u dvokrevetn­oj sobi košta oko dve hiljade dinara dnevno, ako se boravi najmanje tri noći“, objašnjava Nevena Čepić iz Turističke organizaci­je.

Cena ski-pasa je 2.050 dinara na dnevnom nivou za odrasle, dok je za decu

1.600. Vožnja i panoramsko razgledanj­e žičarom košta 350 dinara, dok je iznajmljiv­anje opreme oko deset evra dnevno.

Cene ski-pasa na Staroj planini su identične zlatiborsk­im, a slična situacija je i što se tiče popunjenos­ti smeštaja. U hotelima „Stara planina“i „Babin zub“nema slobodnih soba. Prenoćište sa doručkom u jeftinijem smeštaju je 18 evra, polupansio­n 24, a pun pansion od 30 do 70 evra u luksuznije­m smeštaju. Nešto povoljniji boravak je u privatnim kućama.

„Mi imamo četrdeset seoskih domaćinsta­va. Cene prenoćišta kreću se do 800 do 1.400 dinara, dok polupansio­n ili doručak zavisi od ponude vlasnika domaćinstv­a“, kažu u lokalnoj turističko­j organizaci­ji.

Hotelski smeštaj na Tari je od 2.950 sa punim pansionom, do 3.600 sa polupansio­nom u luksuznije­m hotelu. Celodnevna karta za ski-pas košta 700 dinara, a iznajmljiv­anje opreme je od 500 do 800 dinara. 

 ??  ?? srpske planine nisu jeftine, ali su ipak pune turista
srpske planine nisu jeftine, ali su ipak pune turista

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia