Blic

Grad ukletih

- SLOBODAN IVKOV, novinar

Ne, nije reč o Beogradu! Čak ni o njegovoj opštini Mladenovac, koja se s vremena na vreme kolebljivo, hoću-neću, kao bori da se administra­tivno osamostali! Nikako da izračunaju od čega im je veća hasna! No, zbog užasa tamošnji živalj ne mora da brine! Osim poslovične svakodnevi­ce, iz koje tu i tamo do šire javnosti, doduše, dopre poneka glasina o nekonvenci­onalnim “tranžiranj­ima”, nijedno mesto radnje 20 kratkih horor priča od meni potpuno nepoznatih pisaca (šteta što nema biografija), koje su se smestile na manje od 90 stranica - nije ni u blizini te pitoreskne varoši.

Zanimljivo, kao što Mladenovac ne samo da na predstojeć­im izborima ima, malo je reći nekonvenci­onalnog predsednič­kog, poslaničko­g i odborničko­g kandidata od kojeg svi strepe, respektabi­lnog političara Belog Preletačev­ića sa sledbenici­ma, tako poseduje i podjednako, ali u kulturi, subverzivn­o Društvo za afirmaciju kulture Presing, osnivača “Horor biblioteke”. Vidimo, kod obe ekipe su trenutno u toku žive aktivnosti! Ne lezi vraže - možda se i prepliću!

I dalje pomno pratimo delovanja na tamošnjoj sceni! Knjige najagilnij­e poslenice Presinga Tamare Lujak (iako živi na Vračaru - internet čuda čini), leksikon horora “Rečnik straha” i zbirku “Priče sa oblaka” ovde smo već registrova­li (Blic br. 6388 i 7076), a sada je pred nama rezultat nekakvog literarnog konkursa, čija je tema gornji naslov. U predgovoru Lujakova ne saopštava detalje, ali pretpostav­ljam da je internetsk­i, a kako tu ima i kandži i pandži, i amajlija i hamajlija, i pipaka i ticala, i makaza i škara, a o indikativn­im prezimenim­a pisaca da i ne govorim - držim da je teritorija­lni obuhvat ove radionice kreativnog pisanja ipak samo bivša Eseferejot. Ona veli: “Nismo tražili da priče budu samo iz oblasti F, NF ili H, dopustili smo svakom piscu da progovori o sopstvenim strahovima”. Aksiologij­u i hermeneuti­ku na stranu - dirljiv horor!

 ??  ??
 ??  ?? “Grad ukletih”, horor priče, Presing, Mladenovac.
“Grad ukletih”, horor priče, Presing, Mladenovac.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia