Blic

Srbi, otac i sin Šakota, pokorili Grčku

Padali redom veliki gradski rivali. U polufinalu poražen Panatinaik­os, a u velikom finalu i Olimpijako­s.

-

Kada kažete Grčka prvi košarkaški klubovi koji vam padaju na pamet su Olimpijako­s i Panatinaik­os. Ali AEK, predvođen Draganom Šakotom sa klupe i njegovim sinom Dušanom na terenu, uspeo je to da promeni.

AEK je do trofeja u Kupu Grčke srušio večite rivale - najpre Panatinaik­os u polufinalu (73:69), a potom i Olimpijako­s u finalu (88:83) - i posle

16 godina došao do titule. Tako je tim Dragana Šakote prekinuo dominaciju Olimpijako­sa i Panatinaik­osa u Kupu još od 2004. godine, kada je trofej odneo Aris.

Znatan doprinos u finalu je imao baš Dušan Šakota, kome je kao kapitenu pripala ta čast da podigne pehar. Šakota junior je postigao osam poena.

AEK je u poslednja tri minuta ušao sa prednošću od 83:73, ali drama je tek usledila pošto je Papapetru serijom od 5:0 povukao Olimpijako­s i doveo ga na korak do preokreta. Ipak, Amerikanci u redovima AEK-a Džejms, Hanter i Haris su vodili svoj tim do pobede.

Šakota je, pored već pomenutih osam poena, zabeležio i četiri skoka, dok je na drugoj strani Nikola Milutinov bio odličan sa 17 poena (za 21 minut je zabeležio još i osam skokova, a imao je i po dve ukradene i izgubljene lopte).

Da podsetimo, Dragan Šakota je trenersku karijeru započeo 1983. u IMT-u, s kojim je 1987. osvojio Kup Jugoslavij­e. Bio je trener Zadra, Cibone, PAOK-a, Apolona, Peristerij­a, Iraklisa, Arisa, Olimpijako­sa, Crvene zvezde (osvojio Kup 2007), Fortituda, Trabzona i Antalije.

Takođe je bio i selektor podmlađene reprezenta­cije Srbije i Crne Gore 2006. na Svetskom prvenstvu u Japanu, kada je ekipa stigla do osmine finala.

Juče su i Aleksandar Đorđević i Stefan Jović imali priliku da sa Bajernom protiv Albe osvoje pehar u Kupu Nemačke, a Svetislav Pešić je sa Barselonom sinoć igrao protiv Reala u finalu Kupa kralja. 

Milutinov je za Olimpijako­s postigao 17 poena, a Šakota za AEK osam

 ??  ?? slavi ga žutocrni deo atine: dragan šakota
slavi ga žutocrni deo atine: dragan šakota

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia