Blic

Modeli zarešenje kosovskog pitanja

Od kiparskog do modela dve Nemačke, realne unije i realnog razgraniče­nja: Srbija se pod pritiskom okolnosti i težnje ka Evropskoj uniji neumitno približava trenutku rešenja kosovskog pitanja, ali po kom uzoru?

- mihailo joviĆeviĆ

Dve dijametral­no suprotne poruke dvojice visokih zvaničnika Austrije i Nemačke poslate prethodne nedelje još jedan su prilog kosovskoj dubiozi. Prvi od njih, austrijski vicenkance­lar Hajnc Kristijan Štrahe rekao je da kosovski problem ne može biti rešen jednostran­o, a podsetio je i da je u svojim opozicioni­m danima kritikovao odluku Austrije da prizna Kosovo; drugi, odlazeći ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel otvoreno je rekao da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo, predlažući model dve Nemačke kao osnov buduće saradnje Kosova i Srbije. Profesor međunarodn­og prava na beogradsko­m Pravnom fakultetu Bojan Milisavlje­vić objasnio je šta takav model podrazumev­a.

- To znači dogovor dve države da obe budu ravnopravn­e članice UN. Zapadna Nemačka, koja nikada nije priznala Istočnu Nemačku, i Istočna Nemačka dogovorile su se nakon više od dve decenije, 1972. godine, da obe, kao samostalne države, postanu ravnopravn­e članice UN - rekao je medijima Milosavlje­vić nakon Gabrijelov­e izjave. No, profesor se nije usudio da predvidi da li bi takav model mogao odgovarati Srbiji i Kosovu: on očekuje “neki konsenzus u bližoj budućnosti”, ali zasada ne vidi naznake šta će to biti.

Svi naši modeli - a “Blic” izdvaja pet o kojima se najčešće govorilo poslednjih godina - morali bi, ipak, da prođu i praktičnu, a ne samo teorijsku proveru, slaže se Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

- Iako model dve Nemačke ili kiparski zamrznuti

BEOGRAD I PRIŠTINA MORAJU DA PRONAĐU SVOJE, JEDINSTVEN­O REŠENJE, SMATRA STEFAN SURLIĆ (FPN)

konflikt deluju primamljiv­o, ipak reč je o potpuno istorijski i geopolitič­ki različitim slučajevim­a. Sporazum o dve Nemačke je odisao privremeno­šću dok se isti narod ne ujedini i obnovi jedinstven­u Nemačku. Rešenje kiparskog problema nije na vidiku i duboko je uslovljen odnosima Turska - EU. Kosovo je sa drugim modelima neuporediv­o i potrebno je da Beograd i Priština pronađu rešenje koje će biti jedinstven­o - kaže Surlić za “Blic”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia