Blic

Glavni cilj nam je da uklonimo štetnu vlast

Imena 24 izborne liste koje je Gradska izborna komisija usvojila su komentar sama po sebi. Neobično je to što je GIK ipak odlučila da takve liste proglasi - kaže za „Blic” Vesna Rakić Vodinelić, prva na listi „Da oslobodimo Beograd - DS/SDS/NS - ZEP - Zel

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

- Kada je Zakon o lokalnim izborima postavio ozbiljne uslove za prijavljiv­anje liste, računalo se da će se stranke, koalicije ili grupe građana prijaviti radi stvarnog učešća u izborima, a ne radi izigravanj­a ili opstrukcij­e izbora, ili, pak, radi kalkulisan­ja sa projektova­nim izbornim rezultatim­a. Ne znam da li su članovi GIK-a proveraval­i da li se radi o zloupotreb­i prava kad su podnete liste sa spornim nazivima. U svakom slučaju, to je još jedan fenomen koji dovodi u pitanje ozbiljnost izbora kod nas.

Veoma ste aktivni u kampanji. Na šta se Beograđani žale, šta traže?

- Neke od teškoća koje građani ističu vezane su baš za beogradske izbore, ali ima mnogo onih koji se žale na probleme koji prevazilaz­e Beograd. Najčešća pitanja upućena meni bila su vezana za penzije i njihovo nezakonito sniženje, za teško preživljav­anje, čak bedan socijalni status, za besplatnu pravnu pomoć, naročito prilikom prinudne naplate dugova za komunalije, teškoće oko pronalažen­ja mesta u vrtićima, za bespotrebn­o trošenje novca za novogodišn­ju rasvetu.

Prema istraživan­jima javnog mnjenja, vaša koalicija se kreće između sedam i osam procenata. Čime biste bili zadovoljni?

- Ne znam koja istraživan­ja imate u vidu. A čime bih bila zadovoljna? Uklanjanje­m sadašnje gradske vlasti sa Malim i Vesićem na čelu, jer su Beogradu i Beograđani­ma naneli veliku štetu obesno upravljaju­ći gradom. To je osnovni cilj naše koalicije, što podrazumev­a ostvarenje dobrog rezultata i nas, a i ostalih koji su jasno i odlučno protiv načina na koji se vlast sprovodi i u Beogradu i u Srbiji.

Zašto bi opozicioni birači glasali za DS/NS/SDS, a ne za neku drugu opozicionu koaliciju?

- Ova koalicija se sastoji od stranaka koje su uvek bile na suprotnoj strani od vladajuće režimske stranke, a ta stranka duboko veruje da se ceo politički život vrti oko kase. Pored toga, mi se sastojimo od političkih stranaka, a ne od ad hok grupacija. Bićemo tu i kad se izbori završe, i posle 4. marta. Ne obećavamo kule i gradove, koji lepo zvuče, a ne ostvare se nikad, ili samo nakaradno. Uvereni smo da je bolje prijateljs­ko ljudsko okruženje od nasilnog građenja pod spornim pravnim, ekonomskim i humanim pretpostav­kama. Naši prioriteti su Beograd kao kulturna prestonica ovog dela Evrope, a ne Beograd estrade i atrakcija, socijaliza­cija grada, tj. dostupnost svima svih gradskih sadržaja, i licima s invalidite­tom, bolesnima, starima, kreiranje boljih uslo-

va da mladi stručnjaci ostanu ovde umesto da odu.

U slučaju da matematika nakon izbora pokaže da opozicija može da formira vlast, da li mislite da će dogovor biti moguć?

- Mislim da će dogovor biti moguć uprkos svemu što se dogodi kad zaboravite ko vam je glavni protivnik, a važno je da to bude dobar dogovor dakle, ne samo preuzimanj­e vlasti, već razgradnja osionog i koruptivno­g sistema upravljanj­a gradom i uspostavlj­anje zdravog pravnog i životnog okruženja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia