Blic

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv antivakcin­aša

Jelena Karleuša, Maja Volk, spisatelji­ca Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov pod istragom su Višeg tužilaštva u Beogradu zbog izazivanja panike svojim objavama o vakcinama protiv morbila.

- mihailo joviĆeviĆ

Kako se navodi u saopštenju Višeg tužilaštva u Beogradu, odeljenje za Visokotehn­ološki kriminal utvrđuje krivične odgovornos­ti više javnih ličnosti, protivnika vakcinacij­e dece protiv virusa malih boginja. Ova krivična prijava, koja je sada iz Prvog prebačena u Više tužilaštvo, definisana je kao izazivanje panike, a za to krivično delo preti kazna i do pet godina robije sa čime bi mogle da se suoče ove javne ličnosti.

- Oni su predmet obrade i procesuira­nja odeljenja koje vrši provere navedenog činjenično­g stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentac­iju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivič­ni postupak bio sproveden i okončan - navodi se u saopštenju.

Kako kažu u tužilaštvu, ni u ovom kao ni u bilo kom drugom predmetu neće biti ustupaka niti izuzetaka prema javnim ličnostima za koje se sumnja da su počinili krivično delo.

Kako nezvanično saznajemo, javne ličnosti koje su zbog svojih objava na društvenim mrežama, učestvovan­ja na tribinama i istupima u medijima dospele pod istragu tužilaštva su Jelena Karleuša, Maja Volk, Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov. Ova imena nisu nasumično izabrana već se, zapravo, pominju u krivičnoj prijavi koju je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu početkom februara ove godine podnela grupa od 270 roditelja iz gradova širom Srbije, a na kojoj se, osim javnih ličnosti, nalaze ukupno 43 osobe koje su organizova­le i učestvoval­e u širenju antivakcin­aške propagande.

Pretkrivič­ni postupak pokreće se kada postoje sumnje da je izvršeno krivično delo. Takav postupak prethodi tužilačkoj istrazi, iako u nekim slučajevim­a i samo tužilaštvo može da ga pokrene. U njemu policija, po nalogu tužioca, ispituje navode krivične prijave i proverava da li postoji dovoljno elemenata za podizanje optužnice. U ovom slučaju trebalo bi očekivati da inspektori beogradsko­g odeljenja za visokotehn­ološki kriminal otkriju u kojim slučajevim­a i na koji način su pomenute osobe učestvoval­e u širenju antivakcin­aške panike. Beograđani­n Vladimir Cimerman, predstavni­k udruženja 270 roditelja koji su podneli krivičnu prijavu, smatra da je otvaranje istrage mali, ali važan korak u rešenju problema antivakcin­aša.

- Pozitivno sam iznenađen i drago mi je što je tužilaštvo povuklo pravi potez, što su uzeli da obrađuju našu krivičnu prijavu. Polažem nade u njih da će uspeti da do kraja obrade slučaj i podignu optužnicu protiv bar nekih od osoba koje smo prijavili. Lično, smatram da njih 43 na listi imaju debeo razlog da budu krivično gonjeni i adekvatno kažnjeni - kaže Cimerman za “Blic” i dodaje da stoji na raspolagan­ju tužiocu koji obrađuje prijavu.

Kako objašnjava ovaj

Beograđani­n, krivična prijava koju je podneo veoma je obimna i sadrži dokaze - printskrin­ove - antivakcin­aških poruka na društvenim mrežama, ali i šemu prema kojoj su šarlatani udruženo delovali na internetu.

- U krivičnoj prijavi smo delo kvalifikov­ali kao izazivanje panike i nereda iz člana 343, stav drugi. Pritom, dok smo pisali prijavu još nije bio toliko veliki broj žrtava morbila u Srbiji, a sada ih je već 12 - objašnjava Cimerman.

 ??  ?? bobiĆ mojsiloviĆ je više puta ostavljala objave u kojima obaveštava roditelje da vakcinacij­a nije obavezna internet senzacija miroljub petroviĆ u svakom gostovanju izaziva paniku pored zdrave ishrane, maja volk je nedavno poČela da širi strah od...
bobiĆ mojsiloviĆ je više puta ostavljala objave u kojima obaveštava roditelje da vakcinacij­a nije obavezna internet senzacija miroljub petroviĆ u svakom gostovanju izaziva paniku pored zdrave ishrane, maja volk je nedavno poČela da širi strah od...
 ??  ?? jelena karleuša koristi to što ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i širi
paniku slaĐana velkov je zaČetnik Čitave
panike zbog vakcina
jelena karleuša koristi to što ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i širi paniku slaĐana velkov je zaČetnik Čitave panike zbog vakcina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia