Blic

Vučić ne razmišlja o spomeniku Miloševiću

Milutin Mrkonjić ne odustaje od podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću, pa je tako sada samouveren­o izjavio da će njegovu inicijativ­u podržati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako saznajemo, Vučić i Mrkonjić o tome nisu razgovaral­i.

- Mastilović Jasnić I.

Počasni predsednik SPS i jedan od glavnih zagovornik­a ideje da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik u Beogradu, uveren je da će ta inicijativ­a dobiti podršku predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i SNS.

Međutim, prema našim saznanjima, Mrkonjić, osim izjava koje je davao za medije i u kojima ga je pominjao, sa predsednik­om Srbije na temu spomenika nije razgovarao.

- Predsednik ni sa kim nije pričao na tu temu, niti je spomenik Miloševiću u fokusu njegovih interesova­nja - kaže za “Blic” izvor blizak Vučiću.

Na pitanje gde bi taj spomenik trebalo da bude postavljen, Mrkonjić kaže da još ne zna, ali da postoji ideja da se postavi u blizini stranačkih prostorija, na Studentsko­m trgu. Kako je tu već planiran spomenik Đinđiću, za spomenik nekadašnje­m lideru socijalist­a morala bi da se nađe druga lokacija.

Upitan da li može da zamisli da Đinđić i Milošević, posle svega, imaju spomenike jedan pored drugog, Mrkonjić odgovara:

- Imam širinu, neočekivan­u za “slobistu”. Ako društvo ceni zasluge Đinđića, nemam ništa protiv. Po mom mišljenju, oni su neuporediv­i. Borimo se za našu ideju, ali ne želimo da rušimo bilo čije spomenike.

Pre desetak dana socijalist­i su i zvanično na pisarnici Skupštine grada podneli inicijativ­u da bivši predsednik SRJ i lider SPS dobije spomenik u glavnom gradu. Formalno su to učinili „Građani za trajno obeležavan­je ličnosti Slobodana Miloševića“i Udruženje građana “Sloboda”, a podrška je stigla i od SPS.

Inače, tema spomenika i aktuelizov­anje Slobodana Miloševića nekako se uvek jave u vreme predizborn­ih kampanja. Tako je bilo i ovog puta, s tim da je inicijativ­a sada i predata.

Ivica Dačić je oktobra 2017. godine izjavio da Milošević zaslužuje spomenik u Srbiji.

- Mislim da treba, kao i svaki drugi državnik koji je zadužio ovaj narod i borio se za njega, a Milošević to jeste uradio. Mislim da smo jedina država u svetu u kojoj je jedan bivši predsednik, koji je imao opštu podršku naroda, sahranjen u svom dvorištu, ispod drveta. U svakom slučaju, sud o spomeniku i njemu daće drugi, ja samo kažem šta mislim - rekao je on.

Nedavno je ponovio da podržava ideju, ali da Skupština grada treba da odluči.

Međutim, lista razloga zbog kojih Milošević ne bi smeo da dobije spomenik nema kraj. Ratovi, sankcije, inflacija, plate od tri marke, izgubljeno Kosovo, politička ubistva...

 ??  ?? mrkonjiĆ bio najbliži saradnik miloševiĆu
mrkonjiĆ bio najbliži saradnik miloševiĆu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia