Blic

Putin želi da vlada doživotno

Nakon što je obezbedio još šest godina na vlasti, mnogi se pitaju šta je sledeće za novogstaro­g predsednik­a Rusije Vladimira Putina. Zapadni mediji pišu da bi i on mogao da odluči da vlada doživotno.

- Ivana kešanski

Nakon ovih izbora Putin, koji je na vlasti u poslednjih 18 godina, biće predsednik do 2024, kada će napuniti 72 godine. Na pitanje novinara u njegovom izbornom štabu, nakon proglašenj­a pobede, da li možda razmišlja o narednom mandatu 2030. godine, Putin je odgovorio da je smešno pitati ga tako nešto i novinarima uputio kontrapita­nje: „Zar mislite da ću biti predsednik dok ne napunim 100 godina?“.

VELIKA DILEMA

Iako je rekao da ne misli o sledećim izborima, Putin će se suočiti sa velikom dilemom. Moraće ili da pripremi sebi odgovaraju­ćeg naslednika, nakon završetka mandata, ili da osmisli strategiju koja će mu omogućiti da izmeni zakon i ukine ograničenj­e na broj predsednič­kih mandata.

- On mora da nađe način da napravi prenos moći, ali takav koji će osigurati bezbednost njemu i ljudima koji ga okružuju. Mislim da će shvatiti da je jednostavn­ije da postane doživotni predsednik - rekao je Konstantin Gaze, politički komentator za

„Gardijan“.

Mnogi smatraju da trenutno niko ne izgleda kao najbolje rešenje za sledećeg lidera Rusije.

- On nikoga ne priprema da ga zameni. Zato svako misli da može da postane njegov naslednik - rekao je jedan izvor blizak Kremlju

za „Forbs“.

Moguće je da će on vladati iz senke i ako odabere naslednika.

TEŠKE REFORME

Neki od problema sa kojima se suočava Rusija jesu kako da diverzifik­uje ekonomiju koja je i dalje zavisna

od nafte i gasa, zatim kako da unapredi zdravstvo i socijalne službe u regionima koji su daleko od Moskve. Stručnjaci predviđaju da bi Putin mogao da sprovede neke promene na nižem novou, ali velike, reformske, poput reforme penzionog sistema, malo su verovatne.

ZAPAD UZDRŽAN

U sledećih šest godina Putin će verovatno još više učvrstiti moć Rusije u inostranst­vu, piše „Tajm“. Pre samo nekoliko nedelja, on je objavio da je Rusija razvila napredno nuklearno oružje sposobno da zaobilazi odbrambene projektile. Ruska vojna kampanja u Siriji, kojom podržava tamošnji režim, pomogla joj je da ojača uticaj na Bliskom Istoku. U prilog ruskoj spoljnoj politici ići će i moguće pomirenje na Korejskom poluostrvu, koje će za nju predstavlj­ati veliku ekonomsku mogućnost. Ali, odnosi između Rusije i Zapada su na najnižem nivou još od raspada Sovjetskog Saveza. U poslednje vreme su velike tenzije i između Rusije i Velike Britanije, koja je optužuje za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

I dok su Putinu čestitali brojni svetski državnici, od lidera sa Zapada malo ko se oglasio. Prva zapadna državnica koja mu je čestitala je hrvatska predsednic­a Kolinda Grabar Kitarović, a mnogo kasnije i francuski predsednik Emanuel Makron. 

 ??  ?? putin je ostvario svoj cilj i još jednom pobedio na predsedniČ­kim izborima
putin je ostvario svoj cilj i još jednom pobedio na predsedniČ­kim izborima
 ??  ?? slavlje putinovih pristalica
slavlje putinovih pristalica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia