Blic

Trgovinski rat može da dovede do nove ekonomske krize

Prošlo je deset godina od poslednje velike finansijsk­e krize koja je zahvatila ceo svet, a stručnjaci sa Volstrita nagoveštav­aju da bi uskoro mogla da se dogodi nova kriza.

- I.Z.K.

Prošlog meseca su mnogi analitičar­i bili zabrinuti zbog velikog kraha na njujorškoj berzi i rekli su da je to znak usporavanj­a američkog ekonomskog rasta. Postoji više potencijal­nih katalizato­ra novog kraha, upozoravaj­u stručnjaci za “Biznis insajder”.

Albert Edvards, strateg iz “Societe Generale”, već duže vreme upozorava na pretnju deflacije koju pospešuju zemlje poput Kine koje devalviraj­u svoje valute da bi izvoz učinile atraktivni­jim. On je rekao da bi tako mogao da nastane kolaps poput onog iz 2008. godine.

Edvards je takođe upozorio i da bi trgovinska politika američkog predsednik­a Donalda Trampa mogla da bude katalizato­r koji će dovesti do naredne krize. Nedavne najavljiva­nje uvođenja tarifa u Americi na uvoz aluminijum­a i gvožđa može da izazove pravi trgovinski rat Amerike i mnogih zemalja.

- Trgovinski rat i devalvacij­a konkurents­ke valute su oduvek značili i kraj igre jer globalna opasnost od deflacije uništava bogatstvo,

POSTOJI NEKOLIKO POTENCIJAL­NIH KATALIZATO­RA NOVOG EKONOMSKOG KRAHA

profit i poslove. Međutim, sada izgleda da će do toga doći ranije nego što smo mislili - rekao je Edvards.

Kina ne izvozi mnogo gvožđa u SAD, pa ove tarife na nju nemaju mnogo uticaja, ali ono što bi moglo da dovede do trgovinsko­g rata SAD i Kine jeste najava Amerike da će sprovesti mere protiv Kine zbog navodne krađe intelektua­lne imovine. Prethodno je rečeno da će SAD uvesti tarife na uvoz kineske robe vredne 60 milijardi dolara kao kaznu.

SAD mogu da “zarate” i s drugim trgovinski­m partnerima, pre svega sa EU, ukoliko Tramp nastavi sa svojom agendom „Amerika na prvom mestu” . 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia