Blic

Vojska dobila „laste“, stižu i ruski „antonovi“

- Ana Đokić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je juče na Aerodromu “Batajnica” radove na remontu i modernizac­iji aviona „mig-29“koji su stigli iz Rusije. Istovremen­o je obavljen i prijem šest školskih aviona tipa “lasta”, koji su uvedeni u upotrebu RV i PVO.

- Vojno-tehnički sporazum šefova država Ruske Federacije Vladimira Putina i Republike Srbije Aleksandra Vučića sprovodi se kako je dogovoreno, a u okviru njega u Srbiju će doći i dva transportn­a aviona „an26“- najavio je Vulin tom prilikom.

Prema njegovim rečima, proces modernizac­ije aviona „mig-29“teče po planu, a na njemu rade, pored naših stručnjaka, i stručnjaci iz Rusije.

- Možemo da kažemo da će biti ispunjeno sve što je predviđeno. Uz četiri stara i šest novih aviona, imaćemo 10 „migova 29“. Da li će ih biti više, i o tome možemo da razgovaram­o - rekao je Vulin.

Planirano je da naših pet pilota ide u Rusiju na besplatnu obuku za „mig-29 SD“, a prema rečima ministra, ona je finansiran­a iz donacija.

- Momci koje ćemo ispratiti na obuku imaće obezbeđen smeštaj, boravak, hranu, ali i upotrebu aviona, gorivo i trošenje resursa aviona kaže Vulin.

Dobra vest za naše vazduhoplo­vstvo je i prijem novih školskih aviona na kojima će se u prvom stepenu obučavati naši vojnici.

- Posebno nas raduje što smo ovde i zbog prijema šest novih vazduhoplo­va tipa “lasta”, školskih aviona koje smo sami projektova­li, napravili i učinili ih vrednim da budu deo naoružanja naše vojske. Puno je vremena prošlo od kako je naša vojska dobila ovako vredan poklon, koji smo sami napravili. Naši piloti će se se obučavati u prvom stepenu na našim avionima. Nakon ovoga, možemo da kažemo da imamo sve uslove da odškolujem­o pilota od prvog stepena od “laste”, preko G-4 školskog borbenog aviona, pa sve do „miga 29“. Naša vojska napreduje, sve smo sigurniji i zaštićenij­i. Do kraja godine svi avioni će biti operativni, u vazduhu i podignuti na nivo SD, što je četiri plus generacija aviona - objasnio je Vulin.

Kako je ministar najavio, pored ovih šest aviona tipa “lasta”, planirano je do kraja godine njih još osam.

- Osim ovih šest aviona, postoji još osam koji će biti uvedeni u naoružanje kada budu ispunili sve uslove. Vazduhoplo­vstvo koje je bilo uništeno 1999. godine sada može da kaže da će kada se sve ovo završi, biti sasvim sigurno i najrespekt­abilnije u regionu - tvrdi Vulin.

Ljubiša Diković, načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije, rekao je da ćemo imati bitno unapređenu sposobnost našeg vazduhoplo­vstva.

- Imaćemo zaokruženo naše ratno vazduhoplo­vstvo koje će biti sposobno da uspešno štiti prostor iznad Srbije - istakao je on.

 ??  ?? pet pilota Će iĆi u rusiju na obuku za nove „migove“
pet pilota Će iĆi u rusiju na obuku za nove „migove“
 ??  ?? ministar vulin: uz Četiri stara, imaĆemo i šest novih „migova“
ministar vulin: uz Četiri stara, imaĆemo i šest novih „migova“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia